Доступність посилання

ТОП новини

Гра на камеру: між телестудією і СІЗО


У спробі арешту Юлії Тимошенко логічніший коментар політтехнолога, а не правника.
Влада, в підсумку, так і не реалізувала намір арештувати Юлії Тимошенко за те, що вона, пославшись на хворобу не прийшла на допит, але знайшла в собі сили відвідати того ж дня студію «Шустер Live».

Прокуратура діяла вельми нетиповим для себе чином, що зайвий раз підкреслює: сьогоднішнє дійство з Тимошенко розігрували не кабінетах на Борисоглібській, де розташовано головне слідче управління, а радше на Банковій. Вірогідно, там вирішили нагнати холодку за комір лідеру опозиції, аби вона зрозуміла, що треба надавати перевагу слідчим діям, а не візитам на телебачення. У відповідь влада показала їй не менш ефектну картинку: міліцейський спецназ у дворику слідчого управління ГПУ.

У ситуації з Луценком та Тимошенко влада послідовно йде до мети: викинути непримиренних опозиціонерів з політичного поля за допомогою судимостей.Схоже, що в умовах падіння рейтингу чинна влада може посилити курс на закручування гайок. Закручуватимуть їх до кінця літа, коли, в силу низки причин, протестні настрої зможуть посилитися.

Провал акцій на кшталт «Дня гніву» засвідчив, що попри вкрай несприятливу ситуацію, всередині країни немає потужної опозиційної сили, готової кинути владі виклик. Хоча і в цьому випадку влада демонструвала не лише силу, але й пішла на поступки: щоби не дати біля парламенту встановити намети з нагоди «Дня гніву», там демонтували намети противників ідентифікаційних кодів, виставлені ще кілька років тому.

Ключовим фактором стримування репресивних намірів стала не так реакція всередині країни, як інтерес послів США та країн ЄС можливим арештом екс-прем’єра і лідера опозиції. Оглядачі одразу заявили, що з огляду на можливу зустріч Віктора Януковича з Бараком Обамою арешт Юлії Тимошенко виглядає нелогічно: навіщо українському президентові незручна розмова?

У підсумку, так і сталося. Як і в часи Леоніда Кучми, найбільший важіль тиску на українську владу опозиція має закордоном. Бо владу стримує не громадська думка, а необхідність і далі вести діалог із Заходом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG