Доступність посилання

ТОП новини

Альтернативна енергетика може зменшити залежність України від російського газу


Київ – Поки офіційно не відомо, чи вдалося домовитися про зниження ціни на імпортований російський газ для України, коли керівництво української держави провело зустріч із головою російського «Газпрому» Олексієм Міллером. Водночас деякі експерти наголошують, що Україна може зменшити залежність від російського газу за рахунок розвитку альтернативних джерел енергії. За підрахунками Інституту відновлюваної енергетики Національної академії наук, за рахунок альтернативних джерел енергії Україна може виконувати половину річної потреби у паливі.

В Інституті відновлюваної енергетики Національної академії наук України розповідають, що Україна нині має технічний потенціал, щоб щорічно за рахунок альтернативних джерел, зокрема, енергії сонця, вітру, води, забезпечувати свій енергетичний сектор на 98 мільйонів тон умовного палива.

Це, за словами заступника директора інституту Степана Кудрі, за річної потреби України у 200 мільйонів тон. «Тобто на 50% ми можемо замінити альтернативними джерелами енергії», – вважає він.

Степан Кудря також наголосив, що за умови вступу в Євросоюз Україні не уникнути процесу активного розвитку альтернативних джерел. «Що повинна мати держава при вступі в ЄС щодо відновлюваних джерел енергії? Країна повинна на 6% забезпечувати себе за рахунок відновлюваних джерел енергії – це без великої гідроенергетики. З великою має бути 12%», – додав він.

Експерт каже, що влада зацікавлена у російському газі

Керівник альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик наголошує, що нині в Україні успішно розвивається кілька проектів альтернативних енергоджерел, в тому числі в Криму у так званій Сонячній долині. Однак, каже експерт, ці проекти насправді поодинокі і системного підходу до цих перспективних розробок у керівництва держави немає.

«На сьогодні люди, які перебувають при владі, кревно зацікавлені в тому, щоб Україна споживала все більше й більше газу з Росії. Прозорості в ухваленні рішень щодо запровадження альтернативних джерел енергії в Україні немає. Якщо ці рішення і проходять, то вони проходять лише в інтересах конкретних бізнес-груп», – додав він.

Аналізуючи перший рік діяльності уряду під керівництвом Миколи Азарова, Валерій Боровик зазначив, що за цей період було ухвалено 7 документів, які стосуються енергетичного сектору, і з них лише 2 стосувалися розвитку альтернативних джерел.

На думку експертів, освоювати альтернативні джерела енергії потрібно і з тієї причини, що ціна на російський газ для українців регулярно зростає. Зокрема, напередодні в українських ЗМІ з посиланням на Міністерство палива та енергетики з’явилася інформація, що тисяча кубометрів російського газу для українців коштуватиме у третьому кварталі цього року 350 доларів, а наприкінці року – вже 400 доларів, причому ці підрахунки – з урахуванням 100-доларової знижки на газ, отриманої завдяки Харківським угодам у 2010 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG