Доступність посилання

ТОП новини

Чим Янукович переконуватиме Росію знизити ціну на газ?


Президент Віктор Янукович і голова правління «Газпрому» Олексій Міллер
Президент Віктор Янукович і голова правління «Газпрому» Олексій Міллер

Київ – Україна домагатиметься зниження ціни російського газу на 20 відсотків. Про це заявив український Президент. При цьому Віктор Янукович виключив можливість злиття української компанії «Нафтогаз» із російським «Газпромом». За словами представників української влади, у газових переговорах Київ має використовувати не так економічні, як політичні фактори.

Переговори щодо перегляду ціни російського газу для України тривають. Але схоже, що поки що безрезультатно. Під час вівторкової зустрічі з керівником «Газпрому» український Президент Віктор Янукович наголосив на необхідності зміни ціни та формули ціноутворення російського газу. Олексій Міллер, у свою чергу, зазначив, що готовий до обговорення тенденцій, які складаються на газовому ринку.

Між тим, в інтерв’ю агентству Bloomberg Президент Віктор Янукович заявив, що Україна й надалі домагатиметься зниження ціни на російський газ на 20 відсотків – до 240 доларів за тисячу кубів. Представники української влади висловлюють переконання, що їм таки вдасться переконати російську сторону знизити ціну на газ.

І, як зазначив Радіо Свобода народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов, цього можна досягнути не так економічними, як політичними аргументами.

«Мусимо враховувати розташування російського флоту у Криму. Якщо ми вже пішли на ці кроки, то сподіваємося, що ціна на газ мусить бути розумною, – каже регіонал. – Українська газова труба може бути модернізована і об’єми транспортування газу будуть розширені. І якщо вони ухвалять рішення щодо обмеження перекачки газу через Україну і ситуація в Україні погіршиться, це гратиме і проти російських інтересів».

Політичні аргументи переважатимуть

В обмін на зниження ціни газу для України російська сторона може вимагати і чергових поступок, не пов’язаних з газовою сферою, вважає експерт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. А той факт, що у вівторок із головою «Газпрому» зустрічався сам Президент, а не лише профільний міністр чи прем’єр, може означати, що він привіз конкретні пропозиції, які мали обговорюватися на найвищому рівні.

«Швидше за все, йдеться про суттєві компроміси, – коментує експерт. – Компроміси, які виходять за межі майбутньої власності газотранспортної системи України. Можливо, це членство України у Митному союзі, можливо, це якісь політичні поступки. Все-таки Міллер говорив Януковичеві про більш глобальні речі, ніж до того».

Разом з тим, на переконання Марунича, останній візит Міллера до Києва був проміжним, і ніяких конкретних домовленостей досягнуто не було.

Ще одним питанням, щодо чого може вимагати поступок Росія, на думку оглядачів, є статус російської мови в Україні. У середу віце-спікер російської Держдуми Валерій Язєв заявив у Києві, що Москва очікує від України ухвалення закону про особливий статус російської мови.

У першому кварталі цього року ціна російського газу для України зросла до 264 доларів за тисячу кубів. Тим часом «Газпром» обіцяє знизити ціну у випадку злиття «Нафтогазу» та «Газпрому».
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG