Доступність посилання

ТОП новини

Оздоровлення дітей. Хто гарантує безпеку?


Про нинішні проблеми у системі оздоровлення дітей та шляхи їх вирішення Радіо Свобода розпитувало в головного санітарного лікаря України Сергія Риженка.

Оздоровлення дітей. Хто гарантує безпеку? (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина перша

Оздоровлення дітей. Хто гарантує безпеку? (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина друга


– Цього тижня Прем’єр-міністр Микола Азаров поспішив заспокоїти батьків, що цього року уряд на оздоровлення планує виділити з держбюджету 650 мільйонів гривень. І ще будуть кошти виділятися з інших фондів. Тим самим відпочити і оздоровитися у санаторіях та таборах отримає можливість більше ніж половина усіх дітей України.

Микола Азаров: Планується оздоровити приблизно 2,5 мільйони дітей. Дуже важливо, щоб матеріально-технічний стан дитячих оздоровчих установ на 100 відсотків (підкреслюю!) відповідало санітарно-гігієнічним вимогам.

Що можна зробити, щоб стан санаторіїв (Прем’єр-міністр говорив, що ті ремонтуються, а є ті, які поновлять свою роботу за довгий період перерви, деякі навіть і 20 років не працювали) матеріально-технічний відповідав цим санітарним вимогам?

Сергій Риженко: Шановні радіослухачі, дуже приємно мати можливість привітати усю країну на частотах радіо 105 FM, радіо, яке слухає вся моя родина, особливо моя мама. Я теж їй хочу передати вітання!

Сьогодні ми разом вирішили приділити майже півгодини нашого життя найсвітлішому – це здоров’ю наших дітей. У мене за дітей також болить серце. Їх благополуччя – це сьогодні не пафос, а, мабуть, сенс нашого життя.

Я хочу, щоб кожний зі слухачів згадав зустріч зі своїм дитям. Ми, мабуть, усі боялися до нього доторкатися. І сьогодні хочемо захистити від усіх негараздів суворого світу.

– Оце, батьки, уявіть собі, цього тижня пролунає останній дзвінок, і діти кричать: «Ура, канікули!» А батьки думають: Боже, куди ж їх подіти, щоб вони по вулицях не ходили і хоч трохи оздоровилися? А потім випроводжають, стоять біля автобусів і потягів та думають: Боже, хоч би воно було там здорове, хоч би повернулося!

Так що будемо робити?

– Ми, лікарі, знаємо, скільки випробувань очікують тендітний, вразливий організм. І сьогодні ми готуємо, щоб наші діти не хворіли в першу чергу в моменти канікул.

У нас скільки, 180 санаторіїв?

180 санаторіїв, 689 заміських, 714 таборів праці та відпочинку, 269 спортивно-оздоровчих та майже 15 тисяч закладів з денним перебуванням дітей.

Це, мабуть, на базі шкіл?

Повністю готові до відкриття 122 санаторії (70%) і 123 заміські заклади (17%), які вже отримали акт приймання від санітарної служби
Так.

На сьогодні повністю готові до відкриття 122 санаторії (70%) і 123 заміські заклади (17%), які вже отримали акт приймання від санітарної служби.

– Ми знаємо, що таке статистика. От Ви Головний санітарний лікар країни. Майже рік працюєте на цій посаді. Вам звітують з регіонів: ми перевірили – такі готові, такі готові, санітарним нормам відповідають. А Ви ж знаєте, що статистика від життя трохи реально відрізняється. Маєте свої методи, як з’ясувати, чи насправді все так, як того вимагає Прем’єр-міністр?

Відкриваються табори, які не зовсім готові, а тиснуть адміністрації, які говорять: треба виконувати наказ уряду. Усі до єдиного заклади ми перевіримо, і я обов’язково виїду в кілька областей і подивлюся: як вони готові до оздоровчого сезону
У мене теж, на жаль, є погана риса: я завжди перевіряю те, що кажу робити. І, як правило, є сьогодні недоліки і в роботі наших служб, де ми бачимо, що відкриваються табори, які не зовсім готові, а тиснуть адміністрації, які говорять: треба виконувати наказ уряду, наказ Президента України, і табори треба відкривати. І благий намір оздоровити перетворюється на страждання для дітей і їхніх батьків. І нехтування вимогами санепідемслужби, на жаль, може призвести до жахливих наслідків.

Тому усі до єдиного заклади ми перевіримо, і я обов’язково виїду в кілька областей і подивлюся, як вони готові до оздоровчого сезону. Запрошую і Вас, Ірино, поїхати зі мною.

Я думаю, що Радіо Свобода обов’язково цим скористається, але за єдиної умови: якщо наперед не знатимуть, що Ви туди приїдете. Бо ж зроблять «потьомікнську дєрєвню».

– Я Вам це обіцяю. Я знаю, що це багатьом не подобається, але про всі виявлені недоліки будете в першу проінформовані ви, влада країни і місцева влада. Ми повинні підказати вразливі моменти, від яких можуть сьогодні постраждати діти.

Батьки або дехто з батьківського комітету супроводжують дітей до табору або санаторію разом з учителями чи з вихователями. На що найперше вони мають звертати увагу задля того, щоб розуміти, що умови у цьому таборі чи санаторії відповідають вимогам санепідемслужби?

– Служба стане дієвим заслоном – не будуть, я ще раз повторюю, відкриватися заклади з порушенням санітарних норм.

– Це що? Немає холодної, гарячої води…?

– У першу чергу це санітарні умови. Ми досконально перевіримо умови перебування, наявність та достатність меблів, санвузлів, душових, питних фонтанчиків. Перевіримо обов’язково стан харчоблоків, безпечність харчових продуктів, достатність холодильного обладнання, його стан та дотримання технології приготування страв.

На жаль, я вже казав, що сьогодні команда, яка працює в таборах, це збірна частіше всього з людей, які не мають постійного місця роботи, їх беруть на сезонні, вони працюють за тими старими нашими, дідівськими методиками. Ні, є розроблені правила, їх треба виконувати!

Ця проблема, пов’язана з тим, що ці люди, як правило, можуть працювати тільки тоді, поки працюють табори, а потім їм треба десь інше місце шукати.

Які гарантії того, що людина, яка приходить працювати в харчоблок, є справді здоровою і не є носієм тих збудників інфекційних захворювань?

Випадки у нас в країні є. Різні заклади були. Не буду їх нагадувати. Але всі про них знають, тому що на контролі в уряді, і ЗМІ про це розповідають.

Як можна поставити заслон таким речам, коли, наприклад, людина приходить і каже: мені треба на роботу, де є в принципі невеличкі гроші, а їй видають довідку, що ця людина здорова, не перевіривши її на те, чи справді вона, не дай Боже, не є носієм стафілококу чи гепатиту, чи якихось інших інфекційних захворювань?

– На жаль, як і на війні, у нас є свої дезертири. Всі лікарі давали клятву Гіппократа, але дотримання її проконтролювати до кінця ми сьогодні не можемо.

Організатори дитячого відпочину в першу чергу повинні бути зацікавлені у безпечності персоналу. Адже ми будемо (я ще раз повторюю!) суворо карати за здоров’я сьогодні дітей. Всі сьогодні повинні зрозуміти, що дамоклів меч, який буде висіти над тими, хто зневажатиме і не буде у правильній мірі підтримувати дитячий відпочинок.

Міністр помінявся. Ілля Ємець написав заяву. Президент її підписав. Тепер уже маємо іншого міністра охорони здоров’я. Але тут, вочевидь, має бути якийсь контакт між Санітарною епідеміологічною службою України і МОЗ, щоб персонал, який працюватиме з дітьми, був здоровим.

– Обов’язково!

Я хочу ще раз підкреслити, що персонал, який працюватиме з дітьми, безкоштовно пройде обстеження на наявність небезпечних інфекцій. Міністр охорони здоров’я Олександр Володимирович Аніщенко підписав відповідний наказ.

– Вчора представили нового міністра. Так?

Всі табори будуть закріплені за обласними та міськими лікарнями. Це дозволить бригадам допомоги швидко доїхати та надати кваліфіковану медичну допомогу
– Так. І один з перших наказів, який він підписав, це наказ про оздоровлення дітей. Крім того, всі табори будуть закріплені за обласними та міськими лікарнями. Це дозволить бригадам допомоги швидко доїхати та надати кваліфіковану медичну допомогу.

– Дай Боже, щоб потреби не було. Але це треба.

– На жаль, вони, Ірино, будуть. Ми знаємо про це у нас є гіркий досвід.

І я ще раз хочу підкреслити, що сьогодні влада старається створити всі передумови для оздоровлення якомога більшої кількості дітей.

Наступний крок – це якість продуктів. У нас зараз в Україні (можемо проводити опитування, можемо й не проводити) люди вважають, що безпечних продуктів харчування практично немає, а якщо є, то це ті, які комусь вдалося виростити для себе.

Оскільки ГОСТи радянські майже не змінювалися, але вони існують на папері, а парламент, хоч там лежить закон про те, щоб були суворіші вимоги до м’ясних продуктів, до молочних продуктів, поки що не проголосував, постає питання. Держава бере на себе зобов’язання оздоровити дітей. Зрозуміло, батькам треба піти назустріч, бо батьки працюють.

Але держава потрапляє в пастку, мені так видається, оскільки, хто відповідатиме за якість тих продуктів, які будуть привозитися на харчоблок санаторію чи табору, в якому діти відпочивають? Як можна тут проконтролювати і виключити отруєння?

Є дуже багато сезонних працівників, які частіше всього бувають «не чисті на руку». Вони мають одну мету: за цей оздоровчий період «нагріти копійку». Ми будемо все робити, щоб до дітей, до столу не попала їжа, яка сьогодні не може попадати в дитячий заклад
– На жаль, це питання дуже складне. На сьогоднішній день є дуже багато, ще раз хочу наголосити, сезонних працівників, які частіше всього бувають «не чисті на руку» підприємці і беруть кого-завгодно на роботу. Вони мають одну мету: за цей оздоровчий період «нагріти копійку». А наша основна мета – зберегти здоров’я дітей.

Нехай вони жаліються кому завгодно, а ми будемо все робити, щоб до дітей до столу не попала їжа, яка сьогодні не може попадати в дитячий заклад з багатьох причин: це і бактеріальні показники, це і ті продукти, які частіше всього купують за нижчу ціну, щоб поміститися у тендери, щоб заробити копійку. Цього не буде!

– Хто буде контролювати, крім санепідемслужби?

Контролювати буде в першу чергу керівництво табору. І санітарний лікар цієї території
– Контролювати буде в першу чергу керівництво табору. Ми їм поставимо ці умови. І обов’язково санітарний лікар цієї території, який буде опікуватися дітьми, буде приїжджати у цей табір і не завжди попереджувати.

– А як вирішили? Бо в нас раніше були конкурси, тепер у дечому відходять від цього. Як вирішили, хто отримає право годувати дітей у оздоровчих закладах: через конкурс вирішуватимуть?

– На жаль, вирішують конкурси.

– Чому «на жаль»?

У цих тендерах не беруть участі санітарні лікарі. Щоб поміститися у ці копійки, які виділяються на на їжу, стараються знизити ціни, а за низьку ціну гарних продуктів купити не можна
– Тому що у цих тендерах не беруть участі санітарні лікарі. Це дуже велика проблема. Щоб поміститися у ці копійки, які виділяються на оздоровлення, на їжу для дітей, стараються знизити ціни, а за низьку ціну, всі ми знаємо, гарних продуктів купити не можна.

І я хочу заявити підприємцям, що діти не будуть харчуватися непотребом. Ми будемо знімати ці продукти харчування і робити все, щоб до столу дитячого попадали продукти, які сьогодні можуть їсти діти і не будуть після них хворіти.

– Ми маємо питання від радіослухача.

Слухач: Я батько двох хлопчиків. Мої дітки кожного літа відпочивають у наметових таборах. Мені дуже подобається, коли мої діти вчаться самостійності, живуть у наметах, збирають ягоди, самі харчуються, готують собі їжу.

Я чув зі ЗМІ, що Ви принциповий противник наметових таборів. Чому Ви так заперечуєте проти наметових таборів?

– Яке ж оздоровлення без намету? О, аж самій захотілося!

– Може, жорстка позиція, але вона виважена. Дуже багато я сьогодні буваю в областях, буваю в інфекційних лікарнях. На жаль, там, де немає санітарних умов, там починаються кишкові захворювання.

Всі вимоги сьогодні виписані у законодавстві, а умови повинні бути в першу чергу безпечними та цивілізованими. Ми не вимагаємо сьогодні чогось надзвичайного. Діти мають право прокинутися у чистому приміщенні, без комах, без бруду, здійснити в першу чергу ранкові процедури, поснідати свіжими стравами, і щоб був нормальний, цивілізований туалет.

Чи не означає це, що Ви взагалі забороняєте наметові табори в Україні?

– У мене тверда сьогодні позиція. Я знаю, що зі мною не погоджуються освітяни, але я хочу Вам, Ірино, сказати як лікар, що діти повинні бути в цивілізованих умовах. Організм дитячий настільки тендітний, що десь якась зміна температури частіше всього призводить до запалення легень, десь брудніша продукція попадає до рук, немає змоги вчасно помити руки, то починаються кишкові хвороби: ті ж гепатити, дизентерія і так далі.

– А якщо батьки погодяться на те, щоб їхні діти їхали в такий табір?

– Я дуже прошу батьків і ще раз хочу попередити усіх: їдьте зі своїми дітьми, будьте коло них – ви приділите їм більше уваги.

Я знаю з досвіду, що майже 50% дітей, які сьогодні відпочивають у наметових таборах, хворіють захворюваннями «брудних рук». Дуже важко проконтролювати ці моменти. І мені було б дуже прикро, щоб після наших розмов діти з цих наметових чи любих таборів потрапляли в інфекційну лікарню і замість канікул провели там 20 чи більше днів. Цього б не хотілося!

Ви посадова особа. Ви не забороняєте наметові табори?

– Я не забороняю.

– Але якщо батьки будуть з дітьми. Я так зрозуміла?

– Я попередив усіх головних державних санітарних лікарів областей: якщо ви сьогодні відкриваєте наметовий табір, то зробіть усе, щоб там були усі умови для миття рук, для туалету і для прийому їжі. А це в першу чергу ті санітарні умови, які прописані законом.

Я не придумую нічого нового. Ми ж сьогодні не в армії і не в якихось таборах, в яких змушені бути. Це відпочинок. А відпочинок повинен бути добрим.

– Ми маємо ще один дзвінок.

Слухачка: Якщо молода людина закінчила педагогічний університет і на літо хоче поїхати вихователем у табір, то, наскільки з Ваших слів я зрозуміла, можна безкоштовно зробити санітарну книжку?

Це ж не робота у ресторані чи ще десь. Це ж сезонна робота. Я знаю, що навіть під час навчання за цю санітарну книжку, коли вони на практику їхали, то такі гроші здирали, що дай Боже! Якщо це так, то куди все ж таки треба звертатися, щоб безкоштовно отримати цю книжку?

Персонал, який працюватиме з дітьми, буде безкоштовно проходити обстеження на наявність небезпечних інфекцій
– Міністр охорони здоров’я підписав наказ, в якому зазначив, що персонал, який працюватиме з дітьми, буде безкоштовно проходити обстеження на наявність небезпечних інфекцій.

– Тобто не тільки ті, хто готує їсти, а й вихователі, вчителі?

– Так. І це буде обов’язково виконано. Ми будемо контролювати ці моменти.

Я знаю, що дуже багато сьогодні у нас наказів, які суперечать один одному, але я відповідально до цього ставлюся і хочу сказати словами міністра: відпочинок для персоналу і підготовка до цього відпочинку повинні бути безоплатними – це і курси, які вони будуть проходити, і медобстеження.

– У нас є ще слухач.

Слухач: Моє дитинство пройшло під час війни і 1947 рік… Якби лікар бачив, що ми тоді їли! Живі-здорові по сей день. Тобто, виховувати «парникових» дітей теж немає сенсу. І абсолютно правильно сказав батько, який телефонував, щоб у таборах жили, звикали...

Якщо подивитися на рівень здоров’я дітей, то зараз, на жаль, майже половина дітей мають такі хвороби, що їх можна ставити на облік – змінилася ситуація загальна екологічна. Багато чого змінилося у нашій країні.

На жаль, сьогодні по медичних оглядах показано, що тільки 10% дітей закінчують школу здоровими. Тут дуже великий ризик вивозити дітей у наметові містечка і ще давати право їм збирати якісь гриби чи ягоди, а потім ще й готувати.

Вас звинувачують у тому, що Ви надто жорсткий санітарний лікар. Я це побачила в мережі інтернет. Там є всім відомий і доступний ресурс YouTube, куди виклали відео, вочевидь, на мобільний телефон з якоїсь наради, де Ви дуже жорстко розмовляли зі своїми підлеглими і вимагали від них забезпечити належне оздоровлення дітей.

Там є коментарі. Один серед них: «Риженко хоче знищити санітарну службу».

Ірино, мені дуже боляче про це казати, але я ще раз хочу сказати всім слухачам і всім своїм колегам, що 99% працівників служби я люблю і дуже поважаю, це справжні професіонали, які люблять свою роботу і присвятили їй своє життя. Але в кожній отарі є погані вівці. Не соромно це признавати. Гірше, коли керівник займається прикриванням, закриває на це очі.

Оце навіть такий випадок. Всі знають, що у столичній санепідемстанції нещодавно заступника головного лікаря затримали «на гарячому».

Ви знаєте, треба вживати заходів. Якщо ми не будемо самі у своїй сім’ї наводити порядок, то його ніхто замість нас не наведе.

А що будете робити? Звільняти з роботи?

У першу чергу таких керівників і людей, які вже замічені у хабарництві, буду звільняти. І буду це робити публічно
– У першу чергу таких керівників і людей, які вже замічені у хабарництві, буду звільняти. І буду це робити публічно.

Хотілося б, щоб Вам вдалося зробити так, щоб санітарна служба забезпечувала здоров’я громадян цієї країни.

– Ми будемо старатися.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG