Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький трибунал: Сербія виконала зобов’язання щодо Младича


Сербія «виконала одне зі своїх міжнародних зобов’язань», заарештувавши підозрюваного в скоєнні воєнних злочинів Ратка Младича. Про це заявив головний прокурор Міжнародного кримінального трибуналу в справах колишньої Югославії Серж Браммерц.

Раніше сьогодні президент Сербії Борис Тадич підтвердив факт арешту колишнього командувача армії боснійських сербів.

Це рішення привітала світова спільнота. США та Євросоюз заявили, що Младича потрібно негайно передати до Гаазького трибуналу.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун сьогодні в Парижі назвав арешт «історичним днем» для міжнародного правосуддя.

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» заявила, що через понад 15 років «нарешті люди, які страждали, мають надію, що Младича притягнуть до відповідальності».

Младич, колишній командувач війська боснійських сербів у часи війни в Боснії 1990-х років, іще 1995 року був звинувачений у геноциді Міжнародним кримінальним трибуналом у справах колишньої Югославії.

Младич, за звинуваченням, влаштував знищення близько восьми тисяч чоловіків і хлопців, босняків за національністю, в місті Сребрениці й околицях, а також причетний до інших воєнних злочинів. Від часу звинувачення він переховувався.

Нині в розшуку за звинуваченнями Трибуналу залишається ще одна людина – Ґоран Хаджич, колишній лідер сепаратистського сербського утворення на території Хорватії.
XS
SM
MD
LG