Доступність посилання

ТОП новини

США: сезон смерчів триває


Торнадо в містечку Скуба в штаті Міссіссіпі 27 квітня 2011 року
Торнадо в містечку Скуба в штаті Міссіссіпі 27 квітня 2011 року

Нью-Йорк – По штатах Півдня та Середнього Заходу Америки котиться хвиля торнадо, потужних смерчів, від яких уже загинули сотні людей. Як рятуватися від буревіїв, якщо швидкість вітру сягає понад 320 кілометрів на годину?

Містечко Підмонт у штаті Оклахома опинилося на шляху торнадо. Ведучий новин місцевої радіостанції KFOR волав у мікрофон: «Люди, мерщій до підвалів! Підмонт, мерщій до підвалів! Часу обмаль, не більше хвилини чи двох!». Попри попередження, людські жертви були й у Підмонті.

Після торнадо в містечку Джоплін у штаті Міссурі, 23 травня 2011 року
За приблизними підрахунками, за останні кілька місяців від смерчів у семи штатах в Америці загинуло понад 500 осіб. На думку експертів, жертв могло бути значно менше, якби люди знали, як рятуватися.

Наприклад, у містечку Клівленд у штаті Теннессі родина Нельсонів врятувалася у підвалі, хоча всю їхню домівку смерч розніс буквально на шматки.

А провідний метеоролог Національної лабораторії вивчення буревіїв у місті Норман у штаті Оклахома Гарольд Брукс вбудував до спальні залізобетонну шафу зі сталевими дверима. Його домівку вщент розбило, але вся родина вижила, бо встигла сховатися у бетонному притулку. Якщо нема такої шафи, каже Брукс, то можна сховатися у будь-якій шафі або у крайньому разі бодай у туалетній кімнаті, захистивши голову велосипедним шоломом.

Найбільша небезпека – в автівці на шляху торнадо

Дослідниця Центру аналізів та попередження буревіїв Робін Танамачі зауважує, що багато хто з водіїв ризикує життям, ховаючись під мостом, бо мости як раз «притягають смерч», діючи подібно до вітрового тунелю.

Після торнадо в містечку Рінґґолд у штаті Джорджія, 28 квітня 2011 року
Танамачі радить слухачам Національного громадського радіо: «Якщо ви в автівці і не можете сховатися від торнадо, облиште автівку і намагайтеся добігти до канави або до дренажної труби край дороги. Захистіть голову й обличчя і не дивіться на торнадо, бо вас може поранити уламками, що летять».

Ці поради зовсім не теоретичні. Центр, у якому працює Танамачі, як і лабораторія Гарольда Брукса, розташовані у місті Норман, яке називають «торнадовою алеєю».
Пару днів тому під час наради у Національному метеорологічному центрі низка смерчів пронеслася їхньою місцевістю, тож дослідники мерщій кинулися до підвального приміщення.

Сезон смерчів ще не дійшов кінця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG