Доступність посилання

ТОП новини

Серби на крок ближче до ЄС. Але черга велика, вимоги суворішають…


Брюссель – Учорашній арешт командувача боснійських сербів Ратка Младича на крок наблизив Сербію до Європейського Союзу. Нині, коли знята остання перешкода, Брюссель готується відповісти на заявку офіційного Бєлграда щодо надання йому статусу країни-кандидата на вступ до блоку європейських держав. Офіційне підтвердження з боку євроустанов очікують у жовтні цього року. Втім, це ще не означає, що серби будуть у ЄС вже у найближчому майбутньому.

Офіційне прохання сербів визнати їхню країну кандидатом на вступ до ЄС було надіслане до Брюсселя у 2009 році. Але про позитивну відповідь донині не йшлося. В основному через вимогу міжнародної спільноти, зокрема ЄС, затримати й видати трибуналу в Гаазі генерала Младича, звинуваченого у геноциді й через жорстокість відомого ще під прізвиськом «Боснійський м’ясник». Його арешт усунув цю останню перешкоду, заявляють європейські лідери.

«Справедливість торжествує, і велику перепону, що стояла на шляху Сербії до ЄС, усунуто», – вважає і єврокомісар із питань розширення Штефан Філе.

Президент Сербії підтвердив арешт Младича
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00


Водночас, Європейський Союз заявляє, що арешт Ратка Младича не усуває необхідності проведення сербами грунтовних реформ. Перед Белградом і президентом Борисом Тадичем брюссельські установи поставили вимогу: продовжувати демократичну перебудову країни, зокрема її судочинної системи й державних адміністрацій. Тільки після того, як це буде зроблено, Європейська співдружність може надати сербам «зелене світло» на шляху до членства у своїх лавах.

Європу насторожують теплі стосунки сербів із Кремлем

Тим часом, це «світло» вигідне й для Євросоюзу, бо тут усі усвідомлюють, що мова йде про найбільшу країну Балкан, торгівля з якою виглядає заманливо.

Після кривавої війни, що точилася у регіоні в 90-х роках, Європейська спільнота сьогодні, як ніколи, відіграє роль миротворця. Низка балканських країн наразі, умовно кажучи, чекають у «передпокої» на той момент, коли Євросоюз їм відчинить двері. Хорватія – перша у цій черзі й незабаром може стати 28 країною-членом. Далі йдуть Македонія та Чорногорія, а пізніше очікують на розгляд своїх євроінтеграційних вимог Боснія, Косово й, можливо, Албанія.

Приєднання до Європейського Союзу для сербів – це унікальна можливість виходу на величезний і багатообіцяючий ринок. Проте, у цьому сенсі сам Євросоюз дещо насторожений через давні й дуже теплі економічні та політичні стосунки між Белградом і Кремлем.

Сам процес євроінтеграції сербів ще перебуває на старті. Експерти з європейських аналітичних центрів наголошують: офіційне визнання Сербії кандидатом на вступ ще не означає швидкого приєднання. Переговори щодо цього мають лише розпочатися, а прогрес сербів на шляху реформ регулярно аналізуватимуть фахівці Європейської Комісії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG