Доступність посилання

ТОП новини

Збідніле населення змагається за сміття у баках


Львів – Уряд запровадив нові правила вивезення побутових відходів. Має бути запроваджене роздільне збирання сміття. А небезпечними відходами вважатимуться ті, що становлять загрозу здоров’ю людини і природі. Львів має досвід із сортування сміття, і львів’яни швидко призвичаїлись.А от перевізникам відходів потрібно дбати не лише про сучасні контейнери для сміття, а й про міцні на них замки.

Перші металеві контейнери для пластикових пляшок у Львові встановили на початку 2008 року як експеримент. Але мешканці швидко зреагували і почали сортувати сміття. Тепер уже біля багатьох будинків є баки для пластикових відходів, на черзі для паперових і скляних.

«Ми складаємо вдома все по окремих мішечках і викидаємо, бо знаємо, що це наша екологія», розповіла львів’янка Ірина Малик.

Львів’яни мають за вивезення сміття платити менше

Від початку цього року оплата за вивезення твердих побутових відходів визнається від ваги, а не об’єму. Коли почали розділяти вторинну сировину, то об’єм відповідно зменшився і оплата теж, зауважив Радіо Свобода голова Сихівської райадміністрації Іван Лозинський.

Нині місцева влада вимагає, щоб перевізники встановлювали сучасні контейнери для сміття. Майже сотня ящиків для скляних відходів виставлена уже в Сихівському районі. Але скляні пляшки і макулатуру викрадають.

Іван Лозинський зазначив, що на контейнерах перевізники встановлюють замки, але їх волоцюги збивають і ламають.

«Колись ходили по парках і лісах збирали, але зараз легше прийти і розбити контейнер та й готове все витягти. Тому просимо мешканців розбивати пляшки, щоб потім скло пішло за призначенням», – каже Лозинський.

Серед збирачів сміття – конкуренція

Ольга Теребенець працює на підприємстві «Львіввторресурс» і розповіла, що останній рік щодня більше приходить людей здавати макулатуру і скляну тару. Бо мешканцям не вистачає грошей на проживання.

«Щодня приходять і прибиральниці зі школи, крамниць, а бомжів мало. Бо за папір конкуренція. Нині ціна за кілограм макулатури зросла до 80 копійок, тому люди і приходять. Виймають сміття зі смітників», каже працівниця.

Якщо до сортування сміття львів’яни звикають, то роками у Львові залишається невирішеною проблема будівництва сміттєпереробного заводу і закриття Грибовицької збиранки.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG