Доступність посилання

ТОП новини

Кияни виступили проти забудови історичного середовища


У Києві на київському Дитинці, майданчику біля фундаменту стародавньої Десятинної церкви, відбулася акція на підтримку історичного середовища міста, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Її ініціювали активісти громадських ініціатив «Збережи старий Київ», «Я – киянин» за підтримки митців (музикантів, художників) та науковців.

Понад сто осіб під керівництвом археологів прибрали сміття з фундаментів Десятинного храму, київські студенти розгорнули плакати з гаслами проти забудови київського Дитинця та інших місць, які охороняються українським та міжнародним законодавством як території, на яких зберігаються історико-культурні пам’ятки.

Під час прибирання території між учасниками акції та священнослужителями, які займають церковну споруду Української православної церкви (Московського патріархату) поруч із фундаментом Десятинної церкви, виник конфлікт, який було розв’язано після втручання правоохоронців.

Депутат Київської міськради Олександр Бригинець нагадав, що споруда УПЦ (МП), яка розташована поруч із фундаментом Десятинної церкви вже упродовж кількох років, зведена на цьому місці незаконно.

Як повідомив Радіо Свобода координатор сьогоднішньої акції Ігор Луценко, мета її учасників – відстояти ідею музеєфікації решток Десятинної церкви, тобто створити на місці історичної споруди музей під відкритим небом.

Натомість, за його словами, відбуваються незаконні спроби представників однієї з православних конфесій (УПЦ МП) «відтворити» храм.

Луценко нагадав, що в ніч із 25 на 26 травня на територію Дитинця було завезено будівельну техніку, почалися роботи для підготовки до будівельних робіт, і лише втручання народних депутатів, депутатів Київської міськради та активна позиція киян зупинили ці спроби.

Керівник Київської археологічної експедиції Гліб Івакін також нагадав учасникам акції та журналістам, що нині фундамент знищеної Десятинної церкви (або ж церкви Пресвятої Богородиці) перебуває під захистом законодавства України, Конвенції ЮНЕСКО «Про захист світової культурної та природної спадщини», яку Україна ратифікувала.

Будь-яка забудова на цій території заборонена, наголосив Івакін.
XS
SM
MD
LG