Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: Україна йде демократичним шляхом


Під час 17-го саміту голів держав Центральної і Східної Європи в Варшаві
Під час 17-го саміту голів держав Центральної і Східної Європи в Варшаві
В Україні «дійсно забезпечена свобода слова», ніхто нікому не перешкоджає, опозиція і її точка зору присутні в усіх засобах інформації, де триває відкрита дискусія, і це свідчить, що Україна «йде демократичним шляхом», заявив Президент Віктор Янукович, виступаючи в п’ятницю перед журналістами під час перебування на 17-му саміті країн Східної і Центральної Європи у Варшаві.

Він додав, що Україна «перебуває на шляху реформування», тому «цілком природні» різні оцінки того, що відбувається в державі, і шлях, який проходить країна, буде «викликати дискусії».

За його словами, реформи викликають «величезний опір» серед тих, хто «звик жити по-старому», «за рахунок бюджету, за рахунок корупційних дій робити свій чорний бізнес».

Як сказав Янукович, його влада не буде виправдовуватися за свої дії, бо в Україні почалися «процеси у боротьбі з корупцією… вперше в державі, коли чиновники, в тому числі й високих рангів, будуть відповідати перед законом».

Президент наголосив, що при цьому мають «працювати демократичні процеси» і принципи верховенства права – незворотність покарання і презумпція невинності, а всі відповіді на запитання про вину чи її відсутність має давати тільки суд.

Україна хоче виконати план лібералізації віз із ЄС до вересня – Янукович

Україна нині «практично завершує» виконання «дорожньої карти» щодо підготовки до лібералізації візового режиму, отриману від Європейської комісії, і, найімовірніше, воно буде завершене до вересня, заявив Президент Віктор Янукович, виступаючи в п’ятницю перед журналістами під час перебування на саміті країн Східної і Центральної Європи у Варшаві.

Він додав, що нині триває й робота для підготовки угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

За його словами, в цій угоді Україна хоче отримати «реальну перспективу» вступу до Євросоюзу.

«Дорожня карта» щодо підготовки до скасування в невизначеному майбутньому візових вимог для громадян України при короткотермінових поїздках до країн ЄС і «шенгенської зони» не містить жодного конкретного графіку і не визначає часу, коли це скасування було б можливе. В Євросоюзі заявляють, що це може статися ще не скоро.

Також у Європейському Союзі не виключають у принципі можливості для України набути членство в ЄС, але досі уникали прямо визнавати перспективу такого членства.

Наступний саміт Східної Європи буде в Києві – Янукович

Голови держав Центральної і Східної Європи одноголосно погодилися провести свій наступний саміт у Києві в травні-червні 2012 року, заявив Президент Віктор Янукович, виступаючи в п’ятницю перед журналістами під час перебування на саміті країн Східної і Центральної Європи в Варшаві.

Він додав, що отримав таку пропозицію від декого з колег у нинішньому саміті й погодився з нею та вніс її на розгляд саміту, де й отримав одностайне схвалення.

За його словами, конкретні дати саміту, який відбудеться практично напередодні Євро-2012, і його порядок денний узгодять пізніше на рівні міністерств закордонних справ.

Україна не протиставляє євроінтеграцію і партнерство з Росією – Янукович

Україна аж ніяк не протиставляє свою інтеграцію до Європи та стратегічне партнерство з Росією, заявив Президент Віктор Янукович, виступаючи в п’ятницю на пленарному засіданні саміту країн Східної і Центральної Європи в Варшаві, як повідомила його прес-служба.

Він додав, що регіональне співробітництво є ще одним пріоритетом європейської політики України.

За його словами, Україна високо цінує її залучення до співпраці з Вишеградською четвіркою – Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Чехією.

Як сказав Янукович, створена свого часу країнами Вишеградської групи модель співпраці сусідів у регіоні довела свою дієвість і значно прискорила їхній спільний рух до Євросоюзу.

Президент висловив бажання, щоб «вишеградський дух єдності і партнерства» був поширений на весь регіон Центральної та Східної Європи.

«Сьогодні саме через наш регіон пролягає лінія, яка поділяє європейські країни на «членів» і «нечленів» ЄС. Ми не можемо допустити, щоб ця лінія поділу затвердилася й перетворилася на новий штучний «берлінський мур» Європи», – сказав він.

«Ми сподіваємося, що другий саміт «Східного партнерства», на який наші польські друзі зберуть нас у вересні, матиме вагомі практичні результати. У нас є час над цим попрацювати», – заявив також Янукович.

Україна відкрита і до активної співпраці з усіма зацікавленими партнерами у рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону, додав Президент.

Янукович: зміст реформ – утвердження демократії

Політика чинної влади в Україні полягає в проведенні давно назрілих реформ, заявив Президент Віктор Янукович, виступаючи в п’ятницю на пленарному засіданні саміту країн Східної і Центральної Європи у Варшаві, як повідомила його прес-служба.

За його словами, «зміст цих реформ – утвердження дієвої демократії та європейських стандартів в усіх без винятку сферах життя».

Він додав, що демократія «становить для нас самодостатню цінність».

Як сказав Янукович, саме демократія «є тим оптимальним інструментом, який може забезпечити гідне життя українських громадян і розквіт усієї країни».

Президент також наголосив: «Демократія для нас – це також відповідальність перед власним народом і відповідальність за майбутнє власної держави».

Саме демократичні перетворення є запорукою належності України до єдиної Європи та її майбутнього членства в Європейському Союзі, заявив він.

На своєму шляху євроінтеграції та розбудови демократії Україна відчуває солідарність і підтримку сусідів та партнерів із Центральної Європи і «глибоко вдячна за цю допомогу», особливо Польщі як «доброму сусідові, стратегічному партнерові й надійному другові України в Європейському Союзі», сказав Янукович.

Україна також розглядає своє нинішнє головування в Комітеті міністрів Ради Європи та майбутнє головування в ОБСЄ в 2013 році як «іще одну нагоду зробити гідний внесок у зміцнення демократичних стандартів на континенті», додав Президент.

У Януковича «відбулося спілкування» з Обамою – прес-служба

У рамках XVII саміту країн Центральної Європи в Варшаві в п’ятницю «відбулося спілкування Президента України Віктора Януковича з Президентом США Бараком Обамою», повідомила прес-служба голови української держави.

Перед початком робочого обіду від імені президента Польщі на честь голів держав-учасників саміту за участі керівника США як спеціального гостя «Президент України Віктор Янукович і Президент США Барак Обама тепло привіталися і мали коротке спілкування», повідомила прес-служба без будь-яких подробиць.

На оприлюднених фото зафіксовано момент рукостискання двох президентів, а потім – їхню присутність за столом по різні боки від польського керівника Броніслава Коморовського.

ЄС має дотримуватися традицій розширення – президент Польщі

Європейський Союз повинен продовжити традицію приєднання нових держав у свої лави, а не замикатися в нинішніх кордонах, заявив президент Польщі Броніслав Коморовський у п’ятницю, відкриваючи 17-й саміт президентів країн Центральної Європи у Варшаві.

За його словами, участь Польщі в Європейському Союзі сприяла демократичним перетворенням у країні. «Успіх наших змін був би неможливим без участі Європейського Союзу, передусім за рахунок розширення», – сказав Коморовський.

Як заявив польський президент, об’єднана Європа має дотримуватися традицій і «не може пробувати жити закрито, в ізоляції та егоїзмі».

17-й саміт голів держав Центральної Європи, в якому бере участь і Президент України Віктор Янукович, відбувся в Варшаві 27–28 травня. Тема зустрічі: «Шляхи до демократії: спільний досвід демократичних перетворень».

Президент Польщі сподівається на інтеграцію України з Заходом

Президент Польщі Броніслав Коморовський висловив у суботу прагнення, щоб Україна «була державою, яка послідовно, може, необов’язково дуже ефектно, але прагнула поглиблювати свої зв’язки із західним світом», повідомляє з Варшави агентство «УНІАН».

На прес-конференції в столиці Польщі після своєї зустрічі з президентом США Бараком Обамою, яка відбулася після закінчення саміту країн Центральної і Східної Європи, він, зокрема, дуже позитивно оцінив те, що під час саміту президентів Центральної Європи дійшло до зустрічі Обами і Президента України Віктора Януковича.

Польський керівник також звернув увагу, що Янукович задекларував готовність України пристосовуватися до стандартів західного світу.

«Україна на саміті була не предметом занепокоєння, а активним учасником дискусії», – сказав Коморовський і додав, що Польща надалі буде підтримувати євроатлантичну інтеграцію України.

Обама: Польща є прикладом для України

Президент США Барак Обама високо оцінив у суботу роль Польщі як одного з визначальних союзників Сполучених Штатів Америки, демократія і економічний розквіт якої може бути зразком для сусідніх країн, як-то України чи Білорусі.

Такі країни, як Україна, мали б використати польський приклад, сказав він на зустрічі в Варшаві з президентом Польщі Броніславом Коморовським.

Грищенко: «Одеса – Броди» не політичний проект, а вдала інвестиція

Нафтопровід Одеса – Броди не політичний проект, а економічно вдала інвестиція, заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, виступаючи в п’ятницю перед журналістами під час перебування на саміті країн Східної і Центральної Європи в Варшаві.

Він додав, що цей проект просто тривалий час «не міг знайти інгредієнти», необхідні для того, щоб довести його вигідність партнерам і світові з позицій економіки.

За його словами, «сьогодні це реалізується». Зокрема, нафтопровід нині працює «ритмічно» в запланованому від самого початку режимі.

Як сказав Грищенко, нині необхідно перейти від усвідомлення економічної життєздатності проекту до «розуміння того, що це вигідно».

Міністр розповів, що тему добудови нафтогону до Гданська в Польщі обговорювали в перебігу своєї п’ятничної зустрічі президенти України і Польщі Віктор Янукович і Броніслав Коморовський.

Нафтопровід Одеса – Броди, збудований 2001 року, був призначений транспортувати каспійську нафту з терміналів під Одесою до Бродів і далі нафтопроводом «Дружба» чи майбутніми новими нафтогонами на захід до країн Європи. Через брак нафти він кілька років простоював, а потім був запущений у реверсному (зворотному) режимі, транспортуючи російську нафту з «Дружби» через Броди до Одеси для перевантаження на танкери.

Останнім часом Україна почала вживати заходів, щоб повернути нафтогін у прямий режим. Тим часом це стало можливе завдяки схемі постачання каспійської нафти для Білорусі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG