Доступність посилання

ТОП новини

Українські опозиціонери порадили полякам не загравати з Януковичем


Варшавська прес-конференція «Політичні репресії в Україні – загроза стабільності у Центральній Європі», Варшава, 26 травня 2011 року
Варшавська прес-конференція «Політичні репресії в Україні – загроза стабільності у Центральній Європі», Варшава, 26 травня 2011 року

Варшава – У четвер представники української опозиції спілкувалися з польськими журналістами. Вони приїхали до Варшави напередодні XVII саміту президентів центральноєвропейських країн, що в п’ятницю розпочнеться в цьому місті. Через засоби масової інформації українські опозиціонери звернулися до польського суспільства, а також до польських і європейських політиків. Вони закликають Європу реально оцінювати ситуацію в Україні й адекватно на неї реагувати.

Варшавську прес-конференцію «Політичні репресії в Україні – загроза стабільності у Центральній Європі» українські опозиціонери організували за сприяння польської неурядової організації «Політична критика».

Володимир Арєв, народний депутат від НУНС, та Андрій Павловський із БЮТ-Б кажуть, що Варшаву для проведення прес-конференції обрали не випадково. 27 травня у цьому місті розпочнеться саміт президентів, участь у якому братиме й Президент України Віктор Янукович.

За словами депутатів, український керівник не повинен перебувати у гроні лідерів демократичних держав. Мовляв, декларації теперішньої влади про європеїзацію та демократизацію України не мають нічого спільного з українською дійсністю.

Остаточно до поїздки у Варшаву українських опозиціонерів підштовхнув перебіг судового процесу над Юрієм Луценком та затримання правоохоронними органами Юлії Тимошенко. Оскільки в Україні важко домогтися справедливості, кажуть депутати, вони вирішили шукати її за кордоном.

Володимир Ар’єв пояснив: «Якщо б у нас була можливість боротися в Україні в легальному полі, якщо б в Україні у нас була надія на справедливість, на справедливий суд, тоді б ми не зверталися до світового співтовариства».

Біля кордонів ЄС ще одна Білорусь?

На прес-конференції депутати наголосили на тому, що в Україні, за їхніми словами, стрімко згортаються демократичні свободи й тривають політичні репресії. Вони закликали польську владу не повторювати помилок, вчинених нею щодо авторитарного режиму у Білорусі. Мовляв, сподіваючись демократизувати авторитарний режим Олександра Лукашенка, польська влада, навпаки, його зміцнила.

«Ми хочемо привернути увагу європейської громадськості до згортання демократичних свобод, до переслідування не тільки лідерів опозиції, а й громадських активістів, – наголошує Андрій Павловський. – Ми хотіли б закликати європейських лідерів звернути на це увагу, якщо вони не хочуть мати у себе під боком ще одну авторитарну Республіку Білорусь номер два».

Депутати зазначали, що вони категорично проти загравання європейських політиків із президентською владою в Україні. Вони твердять, що Євросоюз повинен ставити перед Києвом суворі вимоги до дотримання демократії.

На думку депутатів, дієвим важелем впливу на українську владу можуть бути різноманітні санкції, накладені Брюсселем на представників українських владних структур. На запитання журналістів, кого саме депутати мають на увазі, депутати відповіли, що українська опозиція вже має такий список і готова передати його європейським високопосадовцям.

Реакція польських медіа на українські події

Польські ЗМІ регулярно й досить докладно висвітлюють події в Україні. У середу передовиця впливої щоденної газети Rzeczpospolita була присвячена затриманню у Києві Юлії Тимошенко.

Оперативно польські журналісти відгукнулися й на прес-конференцію українських опозиціонерів. Польське прес-агентство (РАР), найбільше інформаційне агентство в країні, детально переказало зміст виступів українських політиків у звіті «Українські опозиціонери звернулися до європейських політиків з проханням про допомогу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG