Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко за п’ять годин звинуватили, затримали і звільнили


Лідер опозиції Юлія Тимошенко перед входом до прокуратури у Києві, 24 травня 2011 року
Лідер опозиції Юлія Тимошенко перед входом до прокуратури у Києві, 24 травня 2011 року

Київ – У вівторок вранці під час допиту у Генпрокуратурі колишньому Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко висунули нове звинувачення – у злочинах, пов’язаних із підписанням газових контрактів. Паралельно Печерський районний суд столиці ухвалив рішення про взяття Тимошенко під варту, нібито за перешкоджання слідству. Прихильники лідера «Батьківщини» та її однопартійці влаштували під стінами слідчого управління ГПУ мітинг протесту. Надвечір Тимошенко таки відпустили.

Звинуватили, затримали і звільнили
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Опозиційного лідера Юлію Тимошенко викликали до Генпрокуратури у вівторок на 10-у ранку, як мовилося у повістці, «для виконання слідчих дій у рамках порушеної проти неї кримінальної справи щодо газових угод».

Напередодні прес-служба Тимошенко повідомила, що, за неофіційною інформацію, у прокуратурі її можуть заарештувати.

І Генеральна прокуратура дійсно оприлюднила постанову Печерського районного суду Києва від 23 травня про затримання Тимошенко і доставку її до суду для того, щоб змінити їй запобіжний захід із підписки про невиїзд на взяття під варту, нібито на підставі того, що Юлія Тимошенко не з’являлася до прокуратури, тим самим перешкоджаючи слідству.

У Тимошенко заявляють, що вона хворіла, і слідчий був про це поінформований. А у вівторок її стан здоров’я дозволив з’явитися до прокуратури, заявив захисник Тимошенко, депутат Сергій Власенко.

Але, оскільки лідер «Батьківщини» та її захисник до прокуратури з’явилися, потреби затримувати і арештовувати її поки що немає, заявив на брифінгу перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін.

«У Генпрокуратурі тривають слідчі дії за участі екс-прем’єра Тимошенко. Їй висунуто звинувачення у злочині, пов’язаному із укладанням газових угод з Росією. У слідчих діях бере участь захисник Тимошенко», – зауважив Кузьмін.

Перший заступник Генерального прокурора запевнив, що Тимошенко цього дня зможе вільно повернутися додому. Однак він не виключив, що у майбутньому, якщо вона перешкоджатиме роботі слідства, підписку про невиїзд можуть замінити на арешт.

Переслідування опозиції означає сповзання країни до тоталітаризму – Турчинов

Спроба взяття Тимошенко під варту – це цілеспрямована провокація та удар по міжнародному іміджу України, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

«Як може перешкоджати слідству людина, яка сама з’явилася до прокуратури? Влада, суд та інші державні органи сьогодні вийшли за межі Конституції. Вони вважають, що Захід не зверне на це увагу. Але давайте подивимося на останні рейтинги. В результаті так званої боротьби з корупцією Україна посіла за рівнем корупції перше місце в Європі, – зауважує опозиційний діяч. – Не можна допустити перетворення України на тоталітарну державу. Сподіваюся, міжнародна спільнота, зокрема, уряд США, займе з цього приводу чітку позицію і допоможе Україні не скотитися у прірву».

Коли Тимошенко перебувала у Генпрокуратурі, декілька закордонних експертів прогнозували, що в підсумку її не заарештують, щоб не ускладнювати стосунків між Україною і Європою. Про це говорять і українські фахівці.

Так, в Інституті Горшеніна не виключають, що були зроблені певні дипломатичні кроки, покликані не допустити арешту опозиційного лідера. У вівторок Генеральний прокурор України Віктор Пшонка зустрівся із послами держав Європи та США і, зокрема, розповідав їм про перебіг слідства у справі Тимошенко.

Тимошенко не заарештували через мітинг або через заблоковані автівками виїзди з ГПУ?

Юлія Тимошенко висловила упевненість, що її звільнили з-під варти лише завдяки тому, що її підтримала міжнародна спільнота, а прихильники вийшли протестувати під стінами ГПУ. Про це вона заявила журналістам після того, як тільки її відпустили з прокуратури.

Вона запевнила, що під час укладання газових угод діяла винятково в інтересах України. Також вона заявила, що слідчі тиснули на неї та порушували закон.

«Описали мої особисті речі, копалися у мене в сумці, намагалися забрати засоби зв’язку – в тому числі мобільні телефони та «айпад». На мою думку, це дикунство. На всі слідчі дії пішло чотири години. Це означає, що все робилося похапцем і з порушенням закону. Мене планували заарештовувати», – зауважила Тимошенко.

Утім, як виявилося, вивезти Юлію Тимошенко до слідчого ізолятора було технічно неможливо. Всі виїзди з будівлі слідчого управління ГПУ були заблоковані легковими автомобілями. Депутат-б’ютівець Андрій Павловський у розмові з однопартійцями під час мітингу зауважив, що виїзди навмисне перекрили своїми автівками він ще декілька народних депутатів.

Юлія Тимошенко має знову з’явитися до Генпрокуратури в середу, щоб почати знайомитися із матеріалами справи. Слідчі ГПУ прогнозують, що вона та її захисники читатимуть цю справу близько двох тижнів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG