Доступність посилання

ТОП новини

Луценка повертають до в’язниці. Суд відхилив усі клопотання захисту


Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час судового засідання, Київ, 23 травня 2011 року
Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час судового засідання, Київ, 23 травня 2011 року

Київ – Суд залишив незмінним запобіжний захід щодо колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. До того ж ухвалено рішення, що справу розглядатимуть в закритому режимі у всіх частинах, що стосуються документів, які мають державну таємницю. Клопотання стосовно розгляду справи судом присяжних, закриття справи та зміни запобіжного заходу суд відхилив. Рішення суду оголошували без присутності адвокатів та більшості журналістів. Сам Луценко заявив, що рішення суду його не здивувало.

Суд над Луценком триває
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Адвокат Юрія Луценка Ігор Фомін просив суд змінити його підзахисному міру запобіжного заходу, не пов’язану з триманням під вартою: або на підписку про невиїзд, або на поруки народних депутатів, або під заставу. Із таким же проханням до суду зверталася і дружина обвинуваченого Ірина Луценко.

«Він не втече за кордон, залишивши двох дітей. Дайте йому спокійно захищатися. Дайте йому можливість довести суспільству, Вам, Генеральній прокуратурі, міжнародній спільноті, що він не винен», – просила вона.

Крім того, адвокат Ігор Фомін просив Печерський райсуд звернутися через Верховний Суд України до Конституційного Суду, щоб той розтлумачив застосування у судовому процесі такої норми Основного закону, як залучення до розгляду справи суду присяжних. Сам Юрій Луценко просив суд зупинити кримінальну справу, порушену проти нього, назвавши її сфабрикованою.

Натомість прокурор, який не захотів уточнити свого імені журналістам, заперечив усі клопотання захисту.

«Стосовно закриття чи зупинення кримінальної справи: підстав для закриття її чи зупинення не вбачаю. Звинувачувальний висновок, вважаю, складений відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Щодо запобіжного заходу, то на стадії попереднього розгляду підстав для зміни і скасування або обрання іншого запобіжного заходу немає», – зауважив він.

Жодне клопотання захисту не було задоволене – адвокат

Суд відхилив заявлену захистом низку клопотань: про зміну запобіжного заходу, про закриття справи, про розгляд справи судом присяжних, про розгляд справи у відкритому режимі, а також про відвід судді Сергія Вовка, повідомив Ігор Фомін і додав, що захист Луценка звертатиметься до міжнародних інстанцій.

Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила про намір зустрітися з послами Євросоюзу. Про це вона сказала після виходу з Печерського суду, куди прибула підтримати Юрія Луценка. Тимошенко також повідомила, що під час зустрічі обговорюватиметься питання протидії політичним репресіям в Україні.

Тим часом суд ухвалив рішення, що справа Луценка буде розглядатися у всіх частинах, що стосуються документів, які містять державну таємницю, у закритому режимі.

Оголошення рішення суду відбувалося у майже пустій залі. Перед тим, як суд пішов до дорадчої кімнати, усіх присутніх вивели. Коли ж суддя повернувся і читав рішення, міліція та судові пристави не пустили до зали адвокатів і більшість журналістів.

Луценко припинив голодування

Після засідання Юрій Луценко сказав, що він не бачить нічого дивного в рішенні, адже Печерський суд «завжди був заангажованим».

«В Україні немає ні правоохоронної, ні судової системи. В Україні діє репресивна система, сконцентрована в одних руках виконавчої правоохоронної і судової влади. Вони всі залежні і підзвітні одній особі – Президентові України. Я наполягаю, що єдиним судом, якому я готовий підкоритися, є суд присяжних, бо я вірю в те, що народ може створити незалежний суд», – заявив Юрій Луценко.

Крім того, він оголосив у залі суду, що припиняє голодування, оскільки основної мети, а саме привернення уваги суспільства, досягнуто. «Сили і здоров’я ще знадобляться для подальшої боротьби», – зауважив Луценко.

За словами адвоката Ігоря Фоміна, Юрій Луценко перебуватиме під вартою фактично безстроково, доки суд не змінить свого рішення.

Колишнього міністра повернуть у слідчий ізолятор після завершення обстеження в лікарні швидкої медичної допомоги. Про це йдеться у повідомленні Пенітенціарної служби.

Наступне засідання суду у справі Луценка призначене на 27 травня.

Юрія Луценка затримали 26 грудня 2010 року. 27 грудня Печерський районний суд Києва обрав для колишнього міністра запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

22 квітня Юрій Луценко почав голодування після рішення суду вкотре продовжити термін його ув’язнення, незважаючи на те, що політик вже завершив ознайомлення з матеріалами порушеної проти нього кримінальної справи.

10 травня Юрія Луценка зі слідчого ізолятора доправили до лікарні швидкої допомоги Києва.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG