Доступність посилання

ТОП новини

Справу Луценка передали до суду


Київ – Кримінальну справу проти міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з обвинувальним висновком передали до Печерського райсуду Києва для розгляду по суті. Про це повідомила у вівторок Генеральна прокуратура. Луценка звинувачують у зловживанні службовим становищем, він заявляє про політичну розправу.Надійшла інформація, що через тривале голодування з’явилася загроза життю Юрія Луценка. Громадськість закликає його подбати про здоров’я для подальшої боротьби.

Генеральна прокуратура завершила досудове слідство у справі Юрія Луценка, заявив Радіо Свобода речник прокуратури Юрій Бойченко. Він також повідомив, що прокурор Києва Анатолій Мельник відвідав обвинуваченого у лікарні.

«Сьогодні слідчий в особливо важливих справах передав до Печерського суду в місті Києві кримінальну справу для розгляду по суті. Сьогодні вранці його відвідав прокурор міста, і він не висловив якихось скарг щодо утримання його у лікарні швидкої допомоги, тобто претензій у нього не було до персоналу, що там обслуговує», – розповів речник.

Луценко може померти

Луценка перевели зі слідчого ізолятора до лікарні тиждень тому. Його дружина каже, що стан у нього критичний. За словами Ірини Луценко, це підтверджують і лікарі, які зафіксували постійне підвищення температури та рівня ацетону в організмі Луценка. Депутат від «БЮТ-Батьківщини» Сергій Власенко заявив, що колишній міністр через голодування найближчим часом може померти.

«Близько 20 днів Юрій Віталійович Луценко голодує. Це голодування має тотальний характер, тобто він не вживає їжі цілком, що практично загрожує стану його здоров’я. Насправді є реальна небезпека життю Юрія Луценка. Ми навіть можемо сказати, що Юрій Луценко може померти. Тому я б ще раз хотів звернутися до Генеральної прокуратури, яка змінила міру запобіжного заходу пану, якого звинувачують у розбійному нападі і щодо якого є питання з приводу розкрадання великої кількості власності у Києві», – наголосив депутат.
Флеш-моб на підтримку екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка у Києві, 17 травня 2011 року

Луценка закликають почати припинити голодування

Тим часом відомі українці просять Юрія Луценка припинити голодування. Зокрема, з таким закликом виступили голова УПЦ Київського патріархату Філарет та колишній предстоятель Української Греко-Католицької церкви Любомир Гузар, а також колишній політв’язень Левко Лук’яненко та лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Припинити голодування і захищати себе в суді Юрія Луценка попросили і українські діячі культури, зокрема, письменники Іван Драч, Василь Шкляр, Світлана Поваляєва, видавець Іван Малкович, лідер гурту “Мандри” Сергій Фоменко та співачка Марія Бурмака, яка у розмові з Радіо Свобода, припустила, що голодування може бути заслабким методом протидії чинній владі.

«Сили трохи не рівні: Юрій Луценко, який стрімко втрачає здоров’я, і влада, яка, здається, навіть не знає, якого фіналу чекати. Влада сама не знає, як вийти з цієї ситуації. Ціною свого здоров’я, можливо, навіть життя, не варто зараз боротися. І найголовніше, що не можна зараз Юру втратити, зараз має бути якась підтримка, якісь конструктивні дії. Він зараз повинен себе зберегти. Він потрібен Україні, він потрібен своїм близьким, своїм друзям», – каже співачка.

Юрія Луценка затримали наприкінці минулого року. Він голодує на знак протесту проти такого заходу запобіжного заходу як арешт, який називає невмотивованим і безпідставним. Наразі діє рішення суду про утримання колишнього міністра під вартою до 27 травня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG