Доступність посилання

ТОП новини

Луценко майже не ходить. Парламент вирішив заслухати Генпрокуратуру


Київ – Верховна Рада вирішила заслухати у п’ятницю інформацію Генпрокуратури щодо обставин тримання під вартою Юрія Луценка. За це рішення у четвер проголосували також представники провладної парламентської більшості. Тим часом дружині колишнього міністра внутрішніх справ Ірині Луценко вдалося отримати дозвіл Генпрокуратури на відвідини чоловіка і потрапити до нього в лікарняну палату.

Опозиційні фракції ще у середу наполягали на ухваленні рішення щодо заслуховування інформації Генеральної прокуратури про ситуацію з Юрієм Луценком. Утім, зібрати більшість депутатських голосів вдалося лише у четвер.

Тепер депутати та громадяни з першоджерела зможуть дізнатися про стан Луценка та про причини погіршення його здоров’я, заявив Радіо Свобода заступник голови фракції «БЮТ-«Батьківщина» Сергій Соболєв.

«Можливість заслухати стосовно того, як знущаються над людиною, яку звинувачують у якихось ефемерних речах в той час, коли вбивці перебувають під підпискою про невиїзд. Це дасть можливість нарешті чітко дізнатися реальний медичний діагноз Луценка. Щоб потім ми чітко розуміли, хто буде нести відповідальність за різке погіршення стану здоров’я. Я думаю, що це Янукович особисто та прокуратура. Це буде вирок цій Генеральній прокуратурі, яка використовує методи гестапо для розправи з політичними опонентами», – заявив Соболєв.

Перш ніж робити висновки, слід послухати фахівців – Єфремов

За запрошення представника Генпрокуратури до парламенту проголосували 354 депутати. Голова Верховної Ради Володимир Литвин перед голосуванням заявив, що це рішення було узгоджено під час консультацій парламентських політичних сил.

Після голосування цю інформацію підтвердив і голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

«Враховуючи той переговорний процес, що існує, ми своїм голосуванням підтримали запрошення до сесійної зали у п’ятницю представника Генеральної прокуратури. Це означає лише те, що означає – що ми хотіли б послухати коментарі фахівців з цього питання, а послухавши їх, робити висновки. Ми ніколи не випереджаємо емоційно професійний підхід до питання», – зауважив регіонал.

Дружина обвинуваченого Ірина Луценко в госпіталі, Київ, 12 травня 2011 року
У Луценка цукровий діабет, відмовляють печінка і підшлункова залоза – дружина

Тим часом дружина обвинуваченого Ірина Луценко змогла потрапити у палату до чоловіка і пронести з собою книги та телевізор. Їй це вдалося лише після кількох годин очікування попри дозвіл, наданий Генпрокуратурою.

Незважаючи на заяви прокуратури про нібито стабільний стан Юрія Луценка, медичні висновки говорять про інше, запевнила його дружина.

«Здоров’я – це приватна справа його. Він не хоче, щоб робили саме зі здоров’я такий от фурор. Він просто голодує, відповідно, це голодування призвело до того, що сталося: відмовляє печінка, відмовляє підшлункова залоза. Це зрозуміло: не їсть людина взагалі, плюс цей цукровий діабет», – зауважила Ірина Луценко.

Ірина Луценко і Юлія Тимошенко, 12 травня 2011 року

Лікарі радять Юрієві Луценку припинити голодування, що триває вже 21 день, і вживати фрукти. Утім, сам обвинувачуваний споживати їжу відмовляється.

Луценка доправили до Київської міської лікарні швидкої допомоги у вівторок через різке погіршення стану здоров’я, викликане голодуванням.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG