Доступність посилання

ТОП новини

Бойко: «Теперішні і «колишні» крали разом»


Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко
Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко

Київ – Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко закликає українців боротися за свої права і заявляє про свою невинуватість. Про це йдеться у відкритому листі лідера народної самооборони з Лук’янівського слідчого ізолятора. Між тим, експерти кажуть, що на вищому шаблі системи МВС відбувалися і відбуваються значно серйозніші правопорушення, ніж ті, що інкримінуються екс-міністрові.

У листі колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко клянеться, що не винен у тому, що «шиє» йому «за найвищим повелінням Генпрокуратура». За його словами, мета влади, за вказівкою якої він опинився за ґратами,– знищення політичних опонентів. Відтак він закликав людей до опору беззаконню та до боротьби за свої права.

Юрія Луценка звинувачують у порушеннях, пов'язаних із наданням квартири і нарахуванням пенсії колишньому водієві та незаконному продовженні термінів стеження у справі про отруєння Віктора Ющенка. Соратники екс-міністра кажуть, що слідство шукає епізоди, за якими Юрію Луценку можна було б висунути нові обвинувачення.

Закон в МВС стали обходити «професійніше»

Між тим, експерти кажуть, що на вищих шаблях МВС творяться значно серйозніші зловживання, ніж ті, які інкримінуються Юрієві Луценку. Наприкінці 2009 року тодішній президент Віктор Ющенко звинуватив керівництво міліції в корумпованості.

Тоді Юрій Луценко демонстративно покинув нараду. Проте, вважають експерти, такі незаконні явища, як купівля керівних посад або фіктивні тендери існували раніше та й існують зараз у системі МВС.

«Зловживання системі МВС, на жаль, природно притаманні, – каже голова парламентського підкомітету з питань кримінально-процесуального законодавства позафракційний Святослав Олійник. – Вони були до Луценка, при Луценкові і зараз так само є, навіть можна говорити, що вони мають більший характер».

За словами народного депутата, тепер у системі МВС керують люди, які вміють «професійніше» обходити закон.

Теперішні і колишні начальники «крали разом» – експерт Бойко

Експерт з питань діяльності правоохоронних органів Володимир Бойко вважає, що слідство інкримінує Луценкові лише ті епізоди, які мають судову перспективу.

«Наприклад, за призначення на посаду начальник райвідділу мав заплатити 50 тисяч доларів, а начальник обласного управління з боротьби з організованою злочинністю – 400 тисяч доларів. Але довести причетність Луценка тут неможливо і ніякої судової перспективи така справа не матиме. Через це слідство, маючи завдання домогтися вироку саме стосовно Луценка, шукає ті епізоди, які, можливо, не є кричущими, але мають судову перспективу», – розповідає Володимир Бойко.

Також, за словами експерта, колишньому міністрові не висувають звинувачень за деякими епізодами, бо це зачіпає інтереси теперішніх можновладців.

«Умовно кажучи, крали разом, – каже Володимир Бойко. – Так, за часів Луценка було поставлене програмне забезпечення на 8 мільйонів гривень для департаменту ДАІ. Поставлена техніка спеціальна, але вона не працює. Бо це була афера, спрямована на розкрадання бюджетних коштів. Але розслідувати ці епізоди неможливо, тому що зараз та сама фірма продовжує постачати псевдопослуги і псевдотовари».

Експерти сходяться на думці, що слідство у справі Луценка не ставить собі за мету викорінити систему зловживань у вищому керівництві МВС.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG