Доступність посилання

ТОП новини

Суд залишив Юрія Луценка під арештом


Апеляційний суд Києва залишив чинним рішення взяти під арешт Юрія Луценка, Київ, 5 січня 2010 року
Апеляційний суд Києва залишив чинним рішення взяти під арешт Юрія Луценка, Київ, 5 січня 2010 року

Київ – 5 січня Апеляційний суд Києва залишив екс-міністра Юрія Луценка під арештом. Він відхилив докази Луценка та його адвоката про те, що екс-міністр не давав приводу для арешту: не перешкоджав слідству і не порушував підписки про невиїзд. Правозахисники визнають, що кримінальна справа й арешт Луценка не мають належних підстав, однак згадують, що свого часу екс-керівник МВС так само переслідував своїх політичних опонентів.

Під стінами Апеляційного суду Києва у середу зібралося понад тисячу осіб із прапорами «Народної самооборони», дехто із бубнами. Вони вимагали повернути свободу екс-міністрові внутрішніх справ Юрію Луценку.

Апеляційний суд української столиці розглядав апеляцію Луценка про зміну запобіжного заходу з арешту на підписку про невиїзд. Для арешту не було ніяких підстав, заявляє його адвокат Ігор Фомін.

«Невиконання вимог слідчого та неналежна поведінка, за рішенням суду, були підставою для арешту, – роз’яснює судові адвокат Юрія Луценка. – Суд пише, що Луценко 15 грудня знайомився зі справою лише 15 хвилин, і за це його треба кинути за ґрати. Тим часом закон дає право знайомитися з матеріалами справи або самому обвинуваченому, або з адвокатом чи взагалі відмовитися від цього. Це є право, а не обов’язок».

Натомість прокурор Євген Зінченко заявив на суді, що арешт як запобіжний захід необхідний, оскільки Луценко нібито не з’являвся на допити, готувався до втечі з країни та порушував таємницю слідства.

«Арешт – це єдиний спосіб забезпечити належну поведінку підсудного», –заявив обвинувач у справі Луценка.

Втеча була б зрадою «військовополонених» нового режиму – Луценко

Сам екс-міністр МВС заявив, що йому не давали повною мірою знайомитися з матеріалами слідства, а в тих, які він встиг побачити, чимало витягів із інтернету, які не можуть бути доказом у суді. Луценко висловив переконання, що його переслідують лише з політичних мотивів.

«Які вимоги слідчого я не виконав? Тепер нова ахінея, яку поширюють через ЗМІ, що я нібито готував втечу. Вертольоти, спецназ, терористи а-ля Бін Ладен… Дійсно, мені мої закордонні колеги пропонували політичний притулок. Але я відмовився. Я розумію, що будь-якою спробою втечі я підставляю тих так званих «військовополонених», які стали жертвою криміналу, що дорвався до влади», – заявив Луценко.

Зрештою, суд відхилив апеляцію Юрія Луценка і залишив у силі постанову Печерського районного суду Києва про його арешт.

Правозахисник: арешт Луценка – нагадування про переслідування Колеснікова і Кушнарьова

Судовий розгляд та слідство у справі екс-міністра МВС відбуваються з суттєвими порушеннями, визнає керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Але до цього спричинилася й активна участь самого Юрія Луценка у переслідуванні у 2005 році тодішньої опозиції та його нинішня безкомпромісна позиція щодо лідерів Партії регіонів, відзначає Євген Захаров.

«Чи це помста? Можливо. Луценко дуже дратував керівництво Партії регіонів, це було видно й неозброєним оком. Схоже, він залишатиметься під вартою до кінця слідства в обох справах. Постанови щодо їхнього порушення справляють дивне враження. Я особисто ні в тому, ні в іншому випадку не бачу підстав для кримінального переслідування – така моя думка», – зазначив правозахисник.

Тим часом адвокат Луценка Ігор Фомін заявив, що звертатиметься до Європейського суду з прав людини. За його словами, він вражений тим, що під час суду його позицію навіть не слухали.

Колишнього очільника Міністерства внутрішніх справ Юрія Луценка звинувачують за двома кримінальними справами, які стосуються просування по службі його водія Леоніда Приступлюка та отруєння Ющенка. У першому випадку йому інкримінують зловживання в особливо великих розмірах, скоєне за змовою групою осіб. У другому – нібито протизаконне поновлення кримінальної справи щодо одного з підозрюваних в отруєнні екс-президента.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG