Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську – свято народної ляльки і вишивки


У Дніпропетровську просто неба сьогодні проходить Свято вишивки та ляльки, організоване місцевим національним історичним музеєм імені Яворницького.

У програмі – виставка-ярмарок вишивальниць, які працюють у різних техніках, та майстрів народної ляльки – ляльки-мотанки, ляльки з кукурудзиння, льняної нитки, конопель, соломки, полотна.

«Свято ми проводимо до Дня захисту дітей. І справді, що має більше відношення до світу дитинства, ніж іграшка? Іграшка, за народними звичаями, з’являлася на світ раніше дитини. Щойно жінка відчувала, що в неї буде дитина, одразу починала майструвати з ганчірок ляльку-мотанку. За два тижня до того, як має з’явитися дитина, майбутня мати укладала іграшку в колиску і вони вдвох – і мати, і лялька – чекали, коли з’явиться дитина», – кажуть музейники.

Одна з родзинок виставки – колекція ляльок Барбі у традиційних українських строях, характерних для різних регіонів. Їх виготовили молоді майстрині зі швацького училища. Всі охочі також можуть взяти участь у майстер-класах із вишивки та виготовлення оберегових ляльок.

Крім того, на виставці демонструють давні українські народні костюми з фондів Дніпропетровського історичного музею, старовинні рушники з приватних колекцій, проходить дефіле моделей етноодягу, ігри та розваги.
XS
SM
MD
LG