Доступність посилання

ТОП новини

Беззуба українська нація. Стоматологічні проблеми мають практично всі українці


Проблеми із зубами докучають практично всім українцям уже з юнацького віку, говорять стоматологи. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 95 відсотках причиною є невідповідний догляд за зубами і спосіб життя людини. Фахівці Інституту стоматології Національної медичної академії післядипломної освіти дослідили, що менше половини дорослих українців чистять зуби регулярно та правильно. Проте, медики наголошують, що «здорова нація може бути лише зі здоровими зубами».

Регулярно, двічі на день, чистять зуби менше 40% українців. Взагалі не чистять зуби майже половина 6-річних дітей, і 3,5% їхніх батьків. Такими є результати дослідження Інституту стоматології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Щупика. Професор кафедри стоматології цього Інституту Ірина Мазур говорить, що проблеми починаються ще в дитинстві – з неправильного догляду за ротовою порожниною.

«В Україні 100% населення мають проблеми стоматології. В молодому віці переважає карієс та його ускладнення, а в старшому – після тридцяти – це захворювання пародонти, коли кровоточать ясна, потім зуби розхитуються… За статистикою професора Хоменко, у 100% українських дітей є якісь захворювання пародонти, з них 17% вже мають пародонтити, а інші – гінгівіти. Тобто, статистика дуже погана. Існує багато державних програм у цій сфері, одна з них закінчилася в 2009 році. Кожну державну програму написати можна дуже гарно, але ж її треба ще фінансувати. Із цим у нас якраз і проблеми. А здорова нація може бути лише зі здоровими зубами», – наголошує Ірина Мазур.

«У нас немає культури догляду за зубами»

За даними Всесвітньої організації охорони здоров я 95% проблем із зубами – це наслідок способу життя людини, говорить Президент Асоціації імплантологів України Ярослав Заблоцький. І лише 5% хвороб залежить від спадковості, а також екології та інших зовнішніх факторів.

«У нас немає культури догляду за зубами, тому на сьогодні ситуація плачевна. Третина нашої нації – беззуба, бо люди в Україні звикли до беззубості. Тим більше, коли їм за 70 років, вони вважають, що беззубий – це норма життя. Мама була беззуба, сусід – беззубий. В країні двадцятип’ятилітня особа, як правило, немає вже одного або двох зубів, у 50 років – немає половини зубів, а в 70 років – немає всіх. 95% людей, які старші 80 років – повністю беззубі. Люди, яким за 60 років – половину беззубі. Це все таки беззуба нація», – стверджує Ярослав Заблоцький.

Звичайного чищення недостатньо

Українці неправильно чистять зуби і не виконують усіх правил особистої гігієни говорить Ірина Мазур, професор Інституту стоматології Національної медичної академії післядипломної освіти. Замість вертикальних і кругових рухів щіткою, роблять горизонтальні. А це псує емаль, зауважує вона.

«Особиста гігієна бажає кращого. Пацієнти вже хоча б завдяки рекламі знають, що зуби треба чистити двічі на день. Але у старшому віці, коли вже виникає величезна кількість стоматологічних проблем, такий стереотип індивідуальної гігієни вже неприйнятний, його вже недостатньо. Тоді треба використовувати ополіскувач, електричні зубні щітки, інтердентальні щітки (для чищення міжзубних проміжків). Крім цього, треба частіше ходити до лікаря на професійну гігієну. За стандартами кожні півроку, а якщо є якась проблема – то раз на 3 місяці, – говорить Ірина Мазур. – А в дітей ми взагалі маємо не допускати карієсу, треба не лікувати дитячі зуби, а не дати можливості їм захворіти!» .

Киянка Оксана слідкує за своїми зубами з дитинства. І знає, що робити професійну чистку зубів треба раз на півроку. Однак, коштує ця процедура зовсім недешево, говорить дівчина. «Останнє, що я робила – це чистка зубів. Коштувала мені ця процедура близько тисячі гривень. Недешево, але з урахуванням того, що ти не часто це робиш і це напряму потім пов’язано зі здоров’ям зубів, то можна якось собі виділити таку суму. Можна чистити не всі зубки, в такому разі один коштує 75 гривень. Зуби, як на мене – це дуже відповідально. Я ходжу в приватну клініку і постійно лікую свої зубки у одного стоматолога, тому що кажуть, що є категорія лікарів, яких краще не змінювати», – говорить Оксана.

Треба не лікувати дитячі зуби, а не дати можливості їм захворіти!

Якщо в Україні стоматологічні проблеми знаходять практично у 100% підлітків, то наприклад у Німеччині, майже не знайти школярів із карієсом, говорить провідний спеціаліст-імплантолог Німеччини Крістоф Слівовскі. Адже в більшості європейських країн поширеність карієсу в дітей оцінюється як «низька» і навіть «дуже низька». «У школах Німеччини є спеціальні програми, в рамках яких фахівці навчають дітей, щоб ті правильно чистили зуби, не вживали шкідливих продуктів і так далі. І, дійсно, діти з раннього віку усвідомлюють всю небезпеку солодощів та напоїв із цукром. Існує хороша профілактика, і тепер в школах майже не знайти учнів з карієсом. Він є тут річчю винятковою, – зауважує Крістоф Слівовскі. – Натомість у Польщі, як я пам’ятаю, в кожній школі, кожному класі можна було знайти дітей із карієсом».

Привчати дітей до правильного чищення зубів необхідно вже з двох років. Зацікавити малюка можна оригінальною щіточкою – наприклад, із іграшкою на ручці, а також приємною на смак зубною пастою, говорять фахівці.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG