Доступність посилання

ТОП новини

Грузія відмовляється від радянської символіки


Парламент Грузії у вівторок ухвалив закон під назвою «Хартія свободи», що передбачає створення спеціальної комісії під керівництвом МВС країни, яка буде вивчати наявність радянської символіки в топографічних назвах і в архітектурних спорудах, і ухвалювати рішення про їх заміну і демонтаж.

«Наш народ чекав ухвалення цього закону 20 років, і я гордий, що цей парламент ухвалює його», – сказав на засіданні парламенту ініціатор закону, депутат Ґія Тортладзе.

Закон також забороняє колишнім співробітникам КДБ чи партійним босам обіймати чільні посади в керівництві Грузії.

Після розпаду Радянського Союзу багато радянських пам’ятників у Грузії демонтували, а вулиці й обласні центри переназвали.

Минулого року грузинська влада демонтувала статую радянського диктатора Йосипа Сталіна, що стояла в центрі його рідного міста понад півстоліття, пообіцявши спорудити на цьому місці пам’ятник жертвам «російської агресії» і сталінських репресій.

Кількома місяцями раніше в другому найбільшому місті країни – Кутаїсі – демонтували меморіал на честь перемоги у Великій Вітчизняній війні, що, в свою чергу, викликало обурення в Росії.
XS
SM
MD
LG