Доступність посилання

ТОП новини

Кучма звернувся до Генпрокуратури щодо Мельниченка


Колишній Президент України Леонід Кучма звернувся до Генеральної прокуратури України зі скаргою на закриття кримінальної справи проти колишнього майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка.

За повідомленнями інформаційних агенцій із посиланням на захист Леоніда Кучми, 1 березня 2005 року Генпрокуратура закрила кримінальну справу щодо Мельниченка, «оскільки на той час вважала, що він діяв у стані крайньої необхідності для нібито запобігання потенційного збитку громадським інтересам, а тому його дії не є злочинними».

«У скарзі Леоніда Кучми зазначено, що в Генеральної прокуратури не було правових підстав для визнання дій Мельниченка скоєними у стані крайньої необхідності, а значить і не було правових підстав для закриття кримінальної справи на підставі п. 2 ст. 6 Кримінально-процесуального кодексу України та ст. 39 Кримінального кодексу України», – йдеться в повідомленні адвокатів Кучми.

«За крайньої потреби навіть злочинні дії – якщо їх скоєння усуває суттєвішу небезпеку для прав і інтересів особистості, суспільства і держави – втрачають злочинний характер за умови, якщо цю небезпеку неможливо усунути іншими засобами. Однак Мельниченко не лише не усунув жодної небезпеки, а навпаки, в його діях вбачається можливий зв’язок із трагічною загибеллю Георгія Гонгадзе», – наголошується в повідомленні.

Коментуючи свою скаргу, Леонід Кучма зазначив, що він має «процесуальні можливості звернутися до Генеральної прокуратурою зі скаргою на закриття кримінальної справи проти Мельниченка». «Тому я зробив це, а також залишаю за собою право звернутися з цього приводу і до суду. Я наполягаю на тому, що збереження фактичної недоторканності Мельниченко під приводом нібито «крайньої необхідності» його дій означає відмову слідства від пошуків дійсних замовників вбивства журналіста Гонгадзе», – зазначив він.

У березні проти колишнього Президента Леоніда Кучми порушили кримінальну справу в рамках розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.
XS
SM
MD
LG