Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович взявся за ЖКГ: віце-прем’єр уже без портфеля


Президент України Віктор Янукович під час розширеного засідання Кабінету Міністрів, Київ, 1 червня 2011 року
Президент України Віктор Янукович під час розширеного засідання Кабінету Міністрів, Київ, 1 червня 2011 року

Київ – Розширене засідання Кабінету Міністрів у середу, присвячене проблемі цін на комунальні послуги в Україні, завершилося відставкою низки чиновників різних рівнів. Президент Віктор Янукович звільнив із посади віце-прем’єра з регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктора Тихонова та його першого заступника Юрія Хіврича. Також посаду втратив голова Севастопольської міської державної адміністрації Валерій Саратов. Президент закликав зрівняти тарифи на комунальні послуги по всій країні, але експерти кажуть Радіо Свобода, що це і неможливо, і недоцільно.

Ціни на комунальні послуги різняться у різних регіонах України подекуди у шість разів, заявив керівник уряду Микола Азаров. Таку «кричущу несправедливість», за словами прем’єра, треба терміново виправляти, а винних у цьому чиновників покарати.

«Уряд вносить пропозицію, щоб Президент України ухвалив кадрові пропозиції Кабінету Міністрів щодо окремих керівників регіонів, профільного міністерства, а також виніс догану главам обласних адміністрацій, які допустили у своїх регіонах безконтрольне підвищення тарифів, яке болюче позначається на людях, і допустили втрати державного бюджету», – заявив Микола Азаров.

Вже до кінця засідання уряду зі своїми портфелями розпрощалися: віце-прем’єр з регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Віктор Тихонов та його перший заступник Юрій Хіврич. Також Президент звільнив керівника Севастопольської міської державної адміністрації Валерія Саратова.

Президент хоче змінити законодавство і зрівняти ціни по всій Україні


Віктор Янукович наголосив, що люди не повинні відповідати за несумлінність чиновників і закликав розв’язувати проблеми житлово-комунального господарства в Україні шляхом зміни законів.

«Кабінет Міністрів має розглянути і запропонувати відсутні закони, які сьогодні стосуються ціноутворення, які сьогодні стосуються взагалі державних підходів у цих напрямках», – сказав Президент на розширеному засіданні Кабміну.

Віктор Янукович також виступив за зрівняння цін на тарифи. За його словами, не повинно бути строкатості, адже працівники бюджетної сфери і пенсіонери отримують однакові зарплати та пенсії, незалежно від того, де живуть.

Усі дії влади – імітація розв’язання проблеми – експерт

Президент скоріше намагається боротися з наслідками, а не з причинами економічних негараздів, сказав Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

«Реформа житлово-комунального господарства не може бути відділена від економічної реформи, – вважає експерт. – І так, як економіка потребує відмови від зарегульованості та корупції, того ж самого потребує і житлово-комунальне господарство».

Уся дії влади – скоріше імітація розв’язання проблеми, зауважує політолог . «Є спроба переспрямувати соціальне невдоволення на окремих представників владної команди, відправивши їх тихо-мирно на пенсію», – наголосив Олександр Палій.

Зрівнявши тарифи, Україна перетвориться на Білорусь – екс-міністр ЖКГ

Ідея ж щодо зрівняння тарифів є і неможливою, і недоцільної, зазначив у коментарі для Радіо Свобода колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.

«Це точно неправильно, коли аргументується вимога однакових тарифів тим, що «бюджетники» отримують однакову зарплату по регіонах, – зауважує колишній міністр. – Це є порушення причинно-наслідкового зв’язку, розумієте? Те, що в нас медсестра в Луганській області, скажімо, отримує таку саму зарплату, як і медсестра в Запорізькій області, а тарифи різні. То давайте визначатись, якщо ми хочемо допомогти медсестрі, давайте доплачувати спеціальну субсидію, але це абсолютно не означає, що мають бути однакові тарифи».

Олексій Кучеренко вважає, що Україні потрібен не єдиний тариф, а єдина методологія нарахування цін за комунальні послуги. Але і це не дасть однакових цін для всіх. Причина – різні витрати при виробництві комунальних благ, стан комунальних систем і будинків, які обслуговуються. За свідченням колишнього міністра, нині в Європі однакові тарифи є лише в одній країні – Білорусі, і це пережиток радянської системи.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG