Доступність посилання

ТОП новини

Рада посилила відповідальність за порушення у сфері захисту персональних даних


Верховна Рада України запровадила карну й адміністративну відповідальність за порушення в сфері захисту персональних даних. За ухвалення в цілому відповідного законопроекту №7355 проголосувало 263 депутати за 226 мінімально необхідних.

Парламент вніс зміни в Кодекс про адміністративні правопорушення, а також Кримінальний кодекс, доповнивши їх відповідними статтями.

Зокрема, за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення суб’єктові персональних даних про його права, у зв’язку з включенням його персональних даних у базу, мети збору цих даних і осіб, яким вони передаються, накладається штраф на громадян від 3 400 до 5 100 гривень; на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від 5 100 до 6 800 гривень.

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення спеціально вповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань захисту персональних даних про зміну відомостей, які подаються для державної реєстрації бази даних, спричиняє штраф для громадян від 1 700 до 3 400 гривень; для посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від 3 400 до 6 800 гривень.

Ухилення від державної реєстрації бази персональних даних спричиняє штраф для громадян від 5 100 до 8 500 гривень; для посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від 8 500 до 17 тисяч гривень.

Кримінальну відповідальність запровадили за незаконний збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконну зміну такої інформації: штраф від 8 500 до 17 тисяч гривень або виправні роботи на термін до 2 років, або арешт до 6 місяців, обмеження волі на термін до 3 років.

Закон набуде чинності з 1 січня 2012 року.

1 червня 2010 року Рада визначила порядок захисту персональних даних фізичних осіб.
XS
SM
MD
LG