Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко та Кравчук написали листа Януковичу


Колишні президенти Леонід Кравчук та Віктор Ющенко закликають Президента Віктора Януковича взяти під особистий контроль ситуацію довкола Десятинної церкви. Про це йдеться у їхньому відкритому листі, який оприлюднила прес-служба партії «Наша Україна».

«Руїни Десятинної церкви є більшою архітектурною та історичною цінністю, ніж будь-який, навіть найкращий її макет, який може бути побудованим на її місці», – зазначили автори листа.

«Оскільки не збереглося достовірних зображень і креслень первісного храму, збудованого Володимиром, будь-який проект, за великим рахунком, не матиме нічого спільного з історичною пам’яткою», – наголосили колишні президенти.

За їхніми словами, реконструкція церкви «зараз суперечила б не лише сучасній європейській традиції збереження культурних пам’яток, але й міжнародним зобов’язанням, взятим на себе Україною».

«Окрім того, відбудова Десятинної церкви закриє можливості для повноцінного аналізу унікальних археологічних матеріалів, які історики могли б отримати з новими науковими інструментами», – вважають Леонід Кравчук та Віктор Ющенко.

Окрім цього, колишні президенти виступають категорично проти того, «аби святиня часів Київської Русі стала яблуком міжконфесійного розбрату і предметом політичних спекуляцій».

«Вважаємо також за потрібне дати доручення міській владі Києва щодо забезпечення належної музеєфікації фундаменту Десятинної церкви, а також щодо проведення обов’язкового громадського та експертного обговорення остаточного проекту її збереження», – йдеться у листі.
XS
SM
MD
LG