Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі міністри Лавров і Грищенко говорять про економіку і кордони


В Одесі триває засідання підкомітету з міджнародного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Відкриваючи засідання. міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко зазначив: «Створення умов для подальшої євроінтеграції України, європейського вектора її розвитку не повинне перешкоджати у зацікавленості в освоєнні російського та євразійського ринків».

На думку українського міністра, не менш важливим є узгодження прикордонних питань. Зокрема територіального розмежування в Азовському морі і Керченській протоці. За словами Грищенка, нині Україна та Росія розпочинають роботу з узгодження особливостей судноплавства та рибальства в цьому регіоні.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров також вказав кілька пріоритетних напрямків співпраці. У першу чергу він відзначив можливості поглиблення торговельно-економічних зв’язків, зокрема, підготовки міждержавних договорів в авіабудуванні та енергетиці, в тому числі ядерній.

На думку Лаврова, для України не існує суперечностей між європейським та євразійським напрямками торговельно-економічної співпраці, оскільки «велика Європа зацікавлена у стабільності в нашому регіоні, а Євросоюз – у поглибленні російсько-українських відносин».

В Одесі також обговорюють можливість поетапного розширення консульської присутності. Зокрема, міністри досягли домовленостей при відкриття Генеральних консульств України в Нижньому Новгороді і Росії в Донецьку. Росія також прагне відкрити консульства в Дніпропетровську, Ужгороді та Севастополі.
XS
SM
MD
LG