Доступність посилання

ТОП новини

Випробування Ходорковським


Михайло Ходорковський і Платон Лебедєв подали клопотання про умовно-дострокове звільнення. Якщо ці клопотання будуть задоволені, два найвідоміших російських ув’язнених можуть вийти на свободу вже найближчим часом. Але в реальність такого звільнення у Росії мало хто вірить.

Перший процес над Ходорковським став однією з головних подій президентства Володимира Путіна. Він переконав, що коли новий глава держави говорить про рівновіддалення олігархів, він насправді використовує це популярнe гасло для посилення власної влади і позицій тих підприємців, хто виявився ближчим до Кремля.

Другий процес над Ходорковським став однією з головних подій президентства Дмитра Медведєва. Він показав, що новий глава держави здатний виключно говорити про лібералізм і перезавантаження судової системи, але особливого впливу на реальний стан справ в країні ці розмови не мають. Другий процес, крім того, переконав навіть тих, хто ніколи не симпатизував Ходорковському, що йдеться саме про політичне переслідування, а не про бізнес і порушення закону.

Коли проходив перший процес, можновладці намагалися залишатися від нього осторонь і вже точно не висловлювати свого ставлення до подій. Про те, що навколо справи ЮКОСа йде внутрішня боротьба, можна було дізнатися хіба що за уривчастим чутками, а потім і по серії відставок – глави адміністрації президента Росії Олександра Волошина і прем’єр-міністра Михайла Касьянова. Касьянов, втім, не раз і не два говорив про політичне підґрунтя справи ЮКОСа, посилаючись на свої власні розмови з президентом Володимиром Путіним. Але говорив він це, вже коли став опозиціонером.

На другий процес прийшли діючі чиновники – глава Ощадбанку Герман Греф і міністр промисловості Віктор Христенко. Вони фактично підтримали версію захисту. А прем’єр-міністр Володимир Путін напередодні винесення вироку заявив, що Ходорковський – злодій, який повинен сидіти у в'язниці!

Якщо Ходорковського і Лебедєва раптом звільнять, це буде означати, що в Росії дійсно щось змінилося. І що президент Медведєв насправді має інші погляди, ніж прем’єр Путін. І що він здатний реалізувати свої погляди – що є важливою складовою політичної ситуації напередодні виборів 2012 року. Умовно-дострокове звільнення Ходорковського – це не умовність. Це доказ того, що з президентом Медведєвим Росія може бути однією країною, а з президентом Путіним – іншою. І це випробування на чесність російської влади.

Випробування, яке вона навряд чи пройде гідно.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG