Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний фестиваль «Велике російське слово»: футбол, політика і російська словесність


Спікер Держдуми Росії Борис Гризлов (у білій формі) і спікер Верховної Ради Криму Володимир Константинов (у червоній) під час футбольного матчу
Спікер Держдуми Росії Борис Гризлов (у білій формі) і спікер Верховної Ради Криму Володимир Константинов (у червоній) під час футбольного матчу

Сімферополь – У Криму вп’яте розпочався міжнародний фестиваль «Велике російське слово». Традиційно він відкривається у день народження великого російського поета Олександра Пушкіна 6 червня і завершується у російське державне свято День Росії – 12 червня.Як правило, цей фестиваль супроводжували політичні або фінансові скандали.

Хоч фестиваль і називають культурологічним і гуманітарним, він популярний серед політиків. До Криму на «Велике російське слово» прибула одразу низка депутатів Державної думи Росії (зокрема, її спікер Борис Гризлов), відомих скандальними заявами щодо України Костянтин Затулін і Сергій Марков, деякі інші російські політики, керівники низки регіонів Росії. На відкриття фестивалю в Ялті прибули також Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та кілька народних депутатів від КПУ і Партії регіонів.

Програма фестивалю насичена, причому не тільки традиційними літературними чи культурними заходами, на кшталт Гоголівських, Пушкінських і Кирило-Мефодіївських читань та Тижня російської казки, але й такими, як громадський форум «Взаємодія-2011», низка політологічних конференцій і круглих столів за участі політиків обох країн і навіть футбольний матч між збірними командами Верховної Ради Криму і Держдуми Росії. В останньому російські парламентарі розгромили кримських колег із рахунком 5:2.

Без скандалів знову не обійшлося


Попри те, що цього року вперше оргкомітет фестивалю очолив сам голова кримського парламенту Володимир Константинов, скандали і далі супроводжують «Велике російське слово». Незадовго до його початку група проросійських активістів Криму звернулася до кримського спікера з вимогою усунути від участі у підготовці «Великого російського слова» функціонерів «Російської общини Криму», звинувачуючи останніх у зловживаннях із використанням коштів минулих фестивалів.

Вони посилалися на результати перевірки Рахункової палати Верховної Ради Криму про використання бюджетних коштів автономії, виділених кримським парламентом на проведення «Великого російського слова» у 2008-09 роках. Тоді було виявлено «низку системних порушень чинного законодавства України… на загальну суму 612,3 тисячі гривень». Результати перевірки Рахункова палата передала до правоохоронних органів, однак про їхню реакцію не відомо.


Володимир Константинов теж не відповів на звернення проросійських активістів. Разом з тим, хоч до оргкомітету фестивалю й потрапили керівники «Російської общини Криму», але ця громадська організація була усунута з переліку розпорядників бюджетних коштів Криму. А на цей фестиваль Верховна Рада автономії виділила 1 мільйон 250 тисяч гривень. За даними представників Міністерства культури Криму, приблизно стільки ж дали російські партнери фестивалю.

Інший, уже політичний, скандал виник у квітні, коли оргкомітет фестивалю, до складу якого входять і російські чиновники, виступив зі зверненням до органів місцевого самоврядування сходу і півдня України із закликом підтримати ухвалення в українському парламенті законопроекту «Про мови» Єфремова-Гриневецького-Симоненка, який розширює сферу застосування російської мови в країні. Тоді це звернення викликало критику з боку україноцентричних організацій півострова і вимоги заборонити проведення цього фестивалю.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG