Доступність посилання

ТОП новини

У Криму готують «Велике російське слово» з політичним підтекстом


Сімферополь – У Криму розпочалася підготовка до проведення на півострові Міжнародного фестивалю «Велике російське слово». Він проходить щороку у червні, і традиційно у ньому беруть участь чимало російських та українських політиків. Днями в Ялті вперше зібрався організаційний комітет фестивалю, до складу якого входять представники владних структур України і Росії. І вже на першому своєму засіданні оргкомітет «Великого російського слова» ухвалив звернення до органів місцевого самоврядування сходу і півдня України із закликом підтримати ухвалення в українському парламенті законопроекту «Про мови» Єфремова-Гриневецького-Симоненка, який розширює сферу застосування російської мови в країні.

Учасники засідання в Ялті також ухвалили звернення з протестом на адресу Венеціанської комісії, яка раніше розкритикувала згаданий законопроект Єфремова-Гриневецького-Симоненка.

Депутат Верховної Ради Криму від партії «Руська єдність» Сергій Цеков
За словами заступника голови оргкомітету, депутата Верховної Ради Криму від партії «Руська єдність» Сергія Цекова, аналогічні звернення, ухвалені від імені територіальних громад південного сходу України, «суттєво зміцнять позиції цього законопроекту», що, як повідомляє прес-служба «Російської общини Криму», «зазнає відкритої політичної атаки з боку європейських структур, які не зацікавлені у зміцненні російського, проросійського вектору в розвитку України».

Міжнародний фестиваль «Велике російське слово» проводиться в Криму уже вп’яте, і цього року Верховна Рада АРК із бюджету автономії виділила для нього 1 мільйон 250 тисяч гривень. За даними міністра культури Криму Тетяни Умрихіної, ще 1 мільйон 300 тисяч гривень дадуть російські партнери фестивалю, переважно федеральні фонди і структури. До складу оргкомітету фестивалю входять російські дипломати, представники уряду Москви і російського федерального агентства «Россотруднічєство».

Громадськість протестує

Фестиваль ще не розпочався, але вже набув політичної скандальності. Представники кримської громадськості виступили проти політизації цього заходу, що фінансується бюджетними коштами, і проти втручання російських чиновників у внутрішні справи України.

За даними голови «Української громади Криму» Владислава Хмеловського, саме російські державні посадовці ініціювали ухвалення відповідних звернень і заяв оргкомітету.

Попри те, що прес-служба «Російської общини Криму» уточнила, що в голосуванні за згадані звернення брали участь «учасники заходу з-поміж громадян України», член правління «Української громади Криму» Петро Вольвач заявив про «пряме» втручання у справи України. «Практично диктується Верховній Раді України ухвалення закону про російську мову як другу державну. Оскільки там присутні державні чиновники Росії, то це пряме втручання у внутрішні справи України», – наголосив він.

Владислав Хмеловський і Петро Вольвач кажуть, що МЗС України мав би відреагувати на спроби російських чиновників тиснути на українських політиків і владу в питаннях мовної політики і мовного законодавства.

Росія ще мало втручається?

Депутат кримського парламенту від «Руської єдності» і член оргкомітету фестивалю Сергій Шувайников
Депутат кримського парламенту від «Руської єдності» і член оргкомітету фестивалю Сергій Шувайников каже, що росіяни в цій структурі насправді у меншості, більшістю голосів все вирішують саме українські політики, громадські діячі і вчені, які увійшли до організаційного комітету. Саме критиків він звинувачує у політизації.

«Це намагання звинуватити Росію у тому, що вона втручається в якісь українські внутрішньополітичні справи, – я вважаю хибним. Навпаки, Росія недопрацьовує. Вона могла б чинити більш суттєвий вплив на внутрішню політику України там, де це стосується прав 10 мільйонів громадян України – росіян за національністю», – сказав депутат Сергій Шувайников.

Разом з тим, закиди і підозри у політизації фестивалю «Велике російське слово» підтвердила прес-служба «Російської общини Криму», яка процитувала Сергія Цекова. «В рамках фестивалю було ухвалено чимало важливих політичних рішень, зокрема – про проведення другого з’їзду депутатів усіх рівнів у Сіверськодонецьку, про створення Гуманітарної українсько-російської ради та руху «Російськомовна Україна», – сказав Цеков.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG