Доступність посилання

ТОП новини

Російська література витіснить українську. Нову літературну концепцію у Львові називають антиукраїнською


Львів – Львівські освітяни обурені новою концепцією літературної освіти у середніх школах, затвердженою в січні цього року Міністерством освіти та науки. Згідно з цим документом, російську літературу у школах мають викладати окремо від курсу зарубіжної.

Львівські науковці офіційно ще не обговорювали нову концепцію літературної освіти у школах, сказав Радіо Свобода начальник обласного управління освіти Михайло Брегін. За його словами, Міністерство освіти та науки не надіслало ніяких рекомендацій, а на сьогодні російську літературу та мову викладають лише у російських школах області.
У Львові проживає 15% російськомовного населення. Російською мовою у школах навчаються 10% дітей.


За концепцією літературної освіти, учні вивчатимуть твори українських, світових і російських письменників,тобто, за визначенням міністерства, «золотий фонд класичної літератури». Відтак у 10-11 класах планують запровадити інтегрований предмет «Література».

Те, що російська література виокремлюється у навчальній програмі, зменшить кількість годин з української літератури, вважає інспектор міського управління освіти, депутат Львівської міськради Лариса Василишин. Райці не допустять подібних змін у міських школах, а також тиску на вчителів. Оскільки, за словами міського освітянина, концепція носить рекомендаційний характер.

«Є громада, яка приймає внутрішнє своє рішення, і концепція не є правомірною. Оскільки визначена державна програма. Національна програма передбачає державний напрямок у цілому освіти», – каже освітянин.

Вчителі налаштовані негативно, батьки мають різні думки

Львівські педагоги налаштовані негативно до запровадження курсу з російської літератури. У неофіційній розмові дехто з директорів шкіл говорив, що у такому випадку створить курси з польської літератури. До того ж, на Львівщині обмаль учителів з російської філології. Адже на початку 90-х вони перекваліфікувались на фахівців з української мови та літератури. Батьки школярів мають різні думки з приводу вивчення російської літератури, але відносять її до зарубіжної.

«Я б хотів, щоб діти вчили російську мову та літературу, бо більшість книжок продається російських, хочеться, щоб були культурними та освіченими людьми. Але також було б добре, якби знали і польську мову та літературу, наших сусідів»

«Не уявляю, як ще може бути російська література при такому великому навантаженні у школі. А за факультатив з російської я б не платила грошей».

«Це від дитини залежить, чи вона читає російські книжки, чи хоче знати мову, а вони її знають з телебачення»,
– своїми думками поділились батьки львівських школярів

Цікаво, що львівські дітлахи, попри те, що не вивчають у школах російську мову, добре її розуміють, бо здебільшого це мова українського телеефіру, наголошують батьки дітей. А ось мову західного сусіда, поляків, молодь знає гірше.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG