Доступність посилання

ТОП новини

Влада vs журналісти: між правосуддям і резонансом


Київ – У понеділок працівники мас-медіа отримали від представників влади не лише привітання та нагороди. Редактори трьох інтернет-видань довідалися про судові позови від народного депутата Юрія Іванющенка відомого також як Юра Єнакієвський. А журналісти тижневика «Дзеркало тижня» самі готують подання до суду на міністра палива та енергетики Юрія Бойка за наклеп.

Депутат-регіонал Юрій Іванющенко звернувся з позовом до редактора донецького інтернет-видання «Остров» Сергія Гармаша. Депутат вимагає визнати такими, що не відповідають дійсності і принижують його честь і гідність відомості, викладені в статті «Кілери і бариги», що він ніби «є ватажком злочинного організованого угруповання, яке вчинило понад 40 замовних убивств». Аналогічні позови подані також до редактора інтернет-видання ОРД Станіслава Речинського і власника сайту «Скунс-інфо» Костянтина Долгова.

Сергій Гармаш в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що вже отримав позов, а також зазначив, що відповідно до Цивільного кодексу термін давності позову про спростування недостовірної інформації, опублікованої в ЗМІ, визначений в один рік. Тобто, позивні терміни давно вже вийшли – ще три роки тому.

«Сірий кардинал» покращує імідж

«Ця стаття вже висить на сайті чотири роки майже – і ніхто ніколи не звертався з цього приводу і жодних претензій не було. У тому числі – і від Іванющенка. А десь місяць тому прокуратура просила дати пояснення щодо цієї статті, і я їх надавав. Тобто, він звернувся спочатку до прокуратури, щоб вона спростувала цю інформацію.

Депутат-регіонал Юрій Іванющенко, відомий також як Юра Єнакієвський, має реноме людини, наближеної до Президента Віктора Януковича.

«Зараз пан Іванющенко стає дуже впливовим політиком в Україні, виходить на міжнародну арену. Наскільки мені відомо, він зараз грає роль головного представника Віктора Януковича у стосунках зі США», – зазначає Сергій Гармаш.

Від міністра вимагають спростування

Натомість у тижневику «Дзеркало тижня» готують судовий позов до міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Після публікації статті «Вишка для Бойка», де йшлося про те, що державне підприємство «Чорноморнафтогаз» через сумнівних посередників закупило бурову установку за ціною на 150 мільйонів доларів дорожче, ніж такий товар коштував би при закупівлі у виробника, Юрій Бойко заявив, що матеріал є стовідсотково замовним. Міністр палива та енергетики також заявив про намір звернутися до СБУ, щоб спецслужба встановила замовника публікації.

Щоправда, у прес-центрі СБУ Радіо Свобода повідомили, що не знають, чи надійшло офіційне звернення Юрія Бойка, і порадили звернутися до прес-служби Мінпаливенерго. Утім, речник Мінпаливенерго Олександр Колодій також не зміг уточнити, чи міністр уже офіційно звернувся до СБУ.

Натомість журналіст «Дзеркала тижня» Юрій Ніколов повідомив про підготовку судового позову до міністра. За його словами, «наші вимоги будуть зводитися до одного: ми вимагаємо спростування його слів щодо замовності нашого матеріалу». Ні про яку компенсацію в позові не йтиметься, запевнив журналіст.

Президент знайшов кого нагородити

Секретар парламентського комітету з питань свободи слова та інформації депутат-нашоукраїнець Юрій Стець сумнівається в тому, що суди при розгляді подібних справ будуть неупередженими.

«Я переконаний, що в даному випадку навіть не працюватиме «телефонне право», а просто судді через власний переляк, про всяк випадок ухвалюватимуть рішення на користь влади», – зауважив Юрій Стець.

На думку народного депутата, в умовах, коли суди повністю контрольовані президентською вертикаллю, журналісти мають розраховувати насамперед на резонанс від своїх публікацій – як в Україні, так і закордоном.

Проте не в усіх журналістів зі владою проблемні відносини. У понеділок з нагоди дня журналіста нагороди від Президента Віктора Януковича отримали колишній прес-секретар Леоніда Кучми, а нині заступник голови холдингу «Главред-медіа» Олена Громницька, заступник головного редактора «Урядового кур’єру» Леонід Самсоненко та працівники низки інших ЗМІ.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG