Доступність посилання

ТОП новини

На Придніпров’ї вшанували роковини зруйнування останньої Запорозької Січі


У селі Покровському на Нікопольщині Дніпропетровської області відбулася тризна та інші заходи з нагоди 236-ї річниці зруйнування останньої Запорозької Січі, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Роковини руйнування Січі вшанували на місці історичної події активісти сучасних козацьких організацій і гості з різних областей України.

Спершу козаки зібралися біля могили кошового отамана Івана Сірка на Нікопольщині, провели там раду, обрали старшину та організованою автоколоною рушили до місця, де була Нова Січ. У центрі села Покровського, біля меморіальних знаків встановлених на честь Нової січі, активісти провели жалобний мітинг. Потім на березі Каховського моря, де ще збереглись залишки діброви, що колись була поблизу Січі, вони розгорнули табір й організували вишкіл молоді. Завершився захід спусканням на воду жалобного вінка та концертом козацької пісні.

Біля села Покровське у Великому Лузі у 1734–1775 роках існувала столиця Запорожжя – Нова (Підпільненська) Січ, остання Січ. Наразі це місце затоплене водами Каховського водосховища.

На території Нікопольського району свого часу були розташовані п’ять найвідоміших Запорозьких Січей. Їхні рештки у більшості своїй зникли або недоступні для досліджень, зокрема, через створення Каховського водосховища.

Підпільненська Січ (Нова Січ) – адміністративний і військовий центр запорозького козацтва в 1734–1775 роках. Була зруйнована на початку червня 1775 року за наказом російської імператриці Катерини II.
XS
SM
MD
LG