Доступність посилання

ТОП новини

Сурогатне материнство в Україні – дешево, але ризиковано


Акція FEMEN проти сурогатного материнства, 31 травня 2011 року
Акція FEMEN проти сурогатного материнства, 31 травня 2011 року

Прага – Низькі тарифи, поблажливе законодавство і географічна близькість до розвинутого світу перетворюють Україну на бажане місце для західних пар, які хочуть отримати дитину через сурогатне материнство. Проте згодом щастя батьківства багатьох із них затьмарюється юридичним кошмаром навколо вивезення їхніх дітей з України. Деяких це підштовхує до відчайдушних кроків.

Доведену до відчаю французьку пару, Патріса та Орелію Ле Рок, українські прикордонники затримали при спробі вивезти двох немовлят. Як розповідає Патріс Ле Рок, на угорському кордоні прикордоннику було достатньо одного погляду, щоб помітити схованих дітей ззаду французького фургону.

«Вони оглянули машину. Ми мали дітей під сидінням, але вони їх відразу побачили. Вони думали, що йдеться про перемитництво дітьми. Але діти не були під наркотиками, вони добре почувалися, ми сховали їх лише перед самим кордоном», – розповів француз.

Дітей відібрали, французам приписали штраф у 2000 доларів. До відчайдушного кроку французів підштовхнула проблема з французьким посольством, яке не видавало їм документи на дітей, бо у Франції сурогатне материнство не визнається.

Французька пара не знала цього. Для них Україна пропонувала чудову можливість стати батьками. За те, що інша жінка виносить і народить їхніх дітей вони мали заплатити від 35 до 40 тисяч доларів – ціна, як в Індії. В Америці вони б мали заплатити за батьківське щастя від 80 до 120 тисяч. Але коли дві дівчинки-близнятка народилися, щасливі батьки з’ясували, що не можуть вивезти їх легально.

Вони не єдині іноземці, яких спіткала подібна проблема. У лютому бельгійська гомосексуальна пара намагалася вивезти дитину через кордон, але їх також піймали на цьому. Щоправда, їхнє право на дитину було визнане, і після дворічної битви вони змогли вивезти дитину з України.

Бізнес на широку ногу

За словами Сергія Антонова, голови компанії Medical Law Center, яка розташована в Києві і допомагає іноземцям отримати дітей шляхом сурогатного материнства, минулого року в Україні сурогатним шляхом було народжено щонайменше 120 дітей. Бо інколи після штучного запліднення у сурогатної матері народжувалося більше, ніж одна дитина. За словами експерта, сурогатне материнство стало популярне. Лише минулого року кількість сурогатних дітей виросла на 20 відсотків. Він сподівається, що з відкриттям великих клінік, воно зросте на 40 відсотків цього року.

«Ця тема перестала бути табу. Зараз вона активно обговорюється у суспільстві. До того ж медичні технології стали ефективніші. Ці програми стають дедалі популярнішими, тобто люди, які раніше хотіли усиновити дитину, тепер хочуть мати дітей, які генетично пов’язані з ними», – зазначає юрист.

Партіс Ле Рок, якому українські органи опіки над дітьми все ж повернули його немовлят, звинувачує у недобросовісності українську посередницьку компанію, яка обіцяла сама оформити всі необхідні папери.

Зараз він з дружиною і дітьми знімає в Києві квартиру і сподівається, що хоч якась європейська країна зможе надати громадянство їхнім дітям, щоб вони могли повернутися до Франції. Але попри те, що їхнє очікування триває вже чотири місяці, щасливий батько ні про що не шкодує. «Цей період потриває. Але він лише трохи псує цю чарівну радість бути батьком, мати власних дітей», – каже Партіс Ле Рок.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG