Доступність посилання

ТОП новини

За рік до Євро-2012: блиск і злидні України


Міністр інфраструктури України Борис Колесніков
Міністр інфраструктури України Борис Колесніков

Київ – До офіційного старту Чемпіонату Європи з футболу, який прийматимуть Україна та Польща залишається 1 рік. Готовність України на рівні 80 відсотків, переконують українські можновладці. Так само оптимістично оцінюють підготовку до Євро-2012 і в УЄФА. Натомість українські експерти наголошують на неготовності української інфраструктури – особливо доріг та міського транспорту. Тим не менше усі сторони погоджуються, що свято таки вдасться, насамперед завдяки гостинності українців.

Голова Київської міської адміністрації Олександр Попов запевнив, що в столиці, як головному приймаючому місті Євро-2012 в Україні, все йде по плану. Міський голова Києва пообіцяв відкрити НСК «Олімпійський» вже восени цього року.

«Основний наш об’єкт – це безумовно наш стадіон НСК «Олімпійський». Роботи виконуються згідно запланованих термінів і восени цього року ми матимемо можливість проводити на ньому вже перші матчі з футболу», – наголосив Олександр Попов.

Також міський голова обіцяє, що від Борисполя до станцій метро у Києві курсуватимуть 60 автобусів інтервалом в одну хвилину.

Вболівальникам у Києві добудують ще 8 готелів

Щодо розміщення вболівальників Олександр Попов запевнив, що проблем не буде. Вже зараз на період чемпіонату Європи в Києві заброньовано понад 6 тисяч номерів. До кінця поточного року в експлуатацію в столиці здадуть ще 8 готелів.

Щодо будівництва стадіонів, то на НСК «Олімпійський» у Києві та на стадіон у Львові планують витратити не більше ніж 700 мільйонів доларів, запевнив віце-Прем’єр-міністр України – міністр інфраструктури України Борис Колесніков. Вже зараз освоєні більшість із цих коштів, а темпи будівництва стадіонів не відстають від запланованого графіку, зазначив віце-прем’єр.

«В результаті підготовки до Євро-2012 Україна отримала 4 надсучасних аеропорти. Україна отримала два найновіших стадіони. Україна навесні наступного року отримає швидкісний рух», – наголосив Колесніков.

Євро-2012 є аферою проти українських громадян – експерт

Натомість українські експерти не дуже оптимістично дивляться у майбутнє. Спортивний оглядач Ігор Мірошниченко називає Євро-2012 великою аферою насамперед проти українських громадян. Адже більшість обіцянок пов’язаних із покращенням інфраструктури до Євро-2012, на його думку, так поки що і не виконали.

«Українці так і не отримали якісних доріг. Навіть Південний міст у Києві, який буде головною дорогою з Борисполя у Київ, має таке покриття, як у країнах третього світу. Так само немає і не буде обіцяних автобанів, – зауважує Мірошниченко. – Я вже мовчу про громадський транспорт – всюди залишаються маршрутки, ніякого сервісу, немає кондиціонерів. Ми бачимо повний провал у плані підготовки до Євро-2012».

Тим часом в УЄФА кажуть, що вірять в Україну, що українцям таки вдасться провести справжнє свято – запорука успіху насамперед в гостинності українців. Самі ж громадяни дуже позитивно ставляться до проведення футбольного фіналу в Україні. Про це свідчать соціологічні дослідження проведені цього року. Три чверті українців переконані, що проведення Євро-2012 матиме позитивний вплив на розвиток України, натомість чверть вважають, що країна понесе збитки.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG