Доступність посилання

ТОП новини

Від смертельного вироку до хронічної хвороби – 30 років від виявлення СНІДу


Прага – СНІД залишається серед найбільших загроз людству і через 30 років після його виявлення вченими. Проте якщо раніше цей діагноз означав смертний вирок, то нині, завдяки новим лікам, багато людей можуть продовжувати плідне життя. Разом із тим якщо у світі кількість нових випадків захворювання пішла на спад, то в Східній Європі та Центральній Азії ця хвороба продовжує поширюватися швидкими темпами. Протягом останніх десяти років у цих двох регіонах кількість інфікованих потроїлася, а загальна кількість сягнула півтора мільйона осіб. Нові заходи на боротьбу з цією недугою планують робити на рівні ООН.

Звертаючись до Генеральної Асамблеї ООН, яка зібрала сьогодні в Нью-Йорку на засідання високого рівня, присвячене проблемам виконання декларації щодо боротьби зі СНІДом, Президент України Віктор Янукович заявив: «Ситуація з поширенням хвороби залишається тривожною і складною. Зберігається тенденція до збільшення кількості ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД». У його зверненні також відзначається як успіх, що Україна вже не є першою за кількістю нових випадків інфекції, адже за останні п’ять років вона спустилася на 4-ту сходинку.

Нью-йоркське засідання має розглянути, наскільки успішно світ бореться з цією хворобою, що за 30 років забрала життя понад 30 мільйонів людей, і визначити, що він може зробити для тих майже 35 мільйонів, які живуть із цією недугою зараз. Також велику увагу планується присвятити профілактиці і зменшенню кількості нових захворювань.

Директор програми ООН з боротьби зі СНІДом Мішель Сідібе говорить, що світ може святкувати дві важливі перемоги щодо лікування та зменшення темпів зараження.

«СНІД перестав бути фактично смертним вироком, а став хронічною хворобою. Нові випадки інфекції ВІЛ тепер скорочуються значними темпами – на 25% за останні 10 років», – каже представник ООН.

За оцінками Організації Об’єднаних Націй, можна запобігти 12 мільйонам нових заражень та 7 мільйонам смертей від СНІДу, якщо країни-члени ООН нададуть на ці цілі 6 мільярдів доларів додаткових грошей.

Кошти, потрібні для лікування СНІДу, значно скоротилися за останнє десятиліття. Якщо на початок 2000-х років лікування одного хворого коштувало 10 тисяч доларів, то нині це лише 100 доларів. Щоправда, в бідних країнах і ця сума є нездоланною перешкодою для багатьох хворих.

У світі постсоціалізму зі СНІДом борються активісти, а не держави

Регіональний координатор Міжнародного альянсу з ВІЛ / СНІДу в Україні Тетяна Афанасіаді говорить, що лише 6 тисяч інфікованих українців отримують антиретровірусну терапію, тоді як потребують її 50 тисяч.

«І навіть ці 6 тисяч, і ті медичні працівники, які отримують ці ліки, підпадають під репресії правоохоронних органів», – говорить українка, яка сама пройшла через випробування СНІДом. На знак визнання її зусиль на боротьбу з дискримінацією інфікованих Тетяні Афанасіаді було надано честь відкривати засідання Генасамблеї ООН разом із Генеральним секретарем ООН Пан Ґі Муном.

Оглядачі зауважують, що на відміну від африканських країн, де проблема СНІДу є серед головних турбот влади, у Східній Європі та в Центральній Азії на неї звертають обмаль уваги. Лідери цих країн на зустріч у Нью-Йорк не приїхали, а Президент України Віктор Янукович обмежився письмовим зверненням.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG