Доступність посилання

ТОП новини

Суд залишив Органний зал у Дніпропетровську за Московськоим патріархатом


Апеляційний господарський суд Дніпропетровська відхилив апеляцію Дніпропетровської єпархії УПЦ Київського Патріархату на рішення щодо передання Будинку органної та камерної музики у власність УПЦ Московського патріархату. Про це стало відомо сьогодні у ході судового засідання.

УПЦ КП оскаржувала рішення Господарського суду області від 26 серпня 2010 року про мирову угоду між балансоутримувачем будівлі – обласною радою – і громадою УПЦ Московського патріархату. Результатом тієї угоди було передання Будинку органної та камерної музики у власність УПЦ МП.

За інформацією з єпархії УПЦ КП, наразі представники конфесії збираються подавати касаційну скаргу до Верховного господарського суду.

Музианти ж очікують втручання у конфлікт ЮНЕСКО.

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики розташований у приміщенні колишньої Брянської церкви, збудованої коштом одного з металургійних заводів на початку 20-го століття. Православній громаді споруда належала більше десятиліття. За радянських часів її забрали на користь держави, а у 1980-ті там облаштували концертну залу.

4 березня нинішнього року керуючий Дніпропетровської єпархією УПЦ (МП) митрополит Іриней повідомив, що приміщення органного залу за рішенням Господарського суду області перейшло в управління церкви. Представники влади повідомили про можливе перенесення органу в іншу будівлю. Однак, за висновком фахівців німецької компанії «Зауер», які збудували орган, у будь-якому іншому приміщенні безцінний музичний інструмент втратить своє звучання.
XS
SM
MD
LG