Доступність посилання

ТОП новини

Луценка й далі судитиме Вовк


Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у суді, Київ, 9 червня 2011 року
Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у суді, Київ, 9 червня 2011 року

Київ – Печерський районний суд Києва у четвер переніс засідання у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка на 20 червня, задовольнивши вимоги адвокатів, які просили час на ознайомлення з матеріалами справи. Суддя Сергій Вовк відхилив клопотання адвокатів про свій відвід у справі проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Луценко: «Вважаю себе політв'язнем»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


У переповненій залі судового засідання було настільки задушливо, що відмовлялася працювати навіть японська фототехніка. Вільне місце було хіба що біля суддів та самого обвинуваченого. Тож, коли прийшла Юлія Тимошенко, Луценко сказав, що «присісти можна тільки біля нього».

Юрій Луценко вимагав відводу судді Печерського райсуду Сергія Вовка, мотивуючи це його заангажованістю.

«Я не вважаю можливим свідчити перед Вовком, бо він є особисто зацікавлений в обвинуваченні мене з двох причин. Перша причина – особиста: за матеріалами міністерства, яке я очолював, була порушена кримінальна справа про його причетність до розкрадання 70 гектарів землі. Друга – службова причина, як виконання політичного завдання згаданого самим суддею відомого йому заступника голови Адміністрації Президента. В таких умовах розгляд справи суддею Вовком носить характер фарсу і політичної, наперед запланованої, розправи», – заявив Луценко.


Колишній міністр МВС також повідомив, що підготував заяву до прокуратури про порушення кримінальної справи проти судді Сергія Вовка.

Суд відхилив клопотання про відвід судді. Про це судді оголосили після більш ніж годинного перебування у дорадчій кімнаті.

Захисники екс-міністра продовжують наполягати на розгляді справи судом присяжних.

Суддя Сергій Вовк (ліворуч)

За словами Юрій Луценка, суддя неодноразово порушив вимоги Кримінально-процесуального кодексу. «Суддя не мав права призначати розгляд цього судового засідання, поки прокуратура не зробить усе належне по закону щодо мене, – зауважив він. – Суддя Вовк умисно проігнорував вимоги КПК, згідно з якими мав обрати або змінити запобіжний захід, внаслідок чого я незаконно утримуюсь під арештом».

Адвокати вимагали відкласти розгляд справи, через недостатню, на їх думку, кількість часу для попереднього ознайомлення з матеріалами позову.


Між тим прокуратура заявляє, що не бачить підстав для перенесення справи.

«Дійсно, судом було обмежене ознайомлення зі справою захисників до 16 травня. Захисники впродовж травня зайняли таку позицію і не з’являлися на неодноразові нагадування слідчого для ознайомлення з матеріалами справи. І, відповідно, не підписували протокол про ознайомлення. Підстав для задоволення клопотань захисника немає», – заявила сторона обвинувачення.

Після багатогодинного засідання суді прийняли рішення частково задовольнити вимогу захисту. Засідання перенеслина 20 червня. Таким чином адвокати отримали ще тиждень на те, щоб прочитати близько 9 тисяч сторінок справи, тоді як вимагали на це місяць.


Луценко: «Вважаю себе політв'язнем»

На цьому засіданні, як і на попередніх, Юрій Луценко наголосив, що не вірить у незалежність та справедливість суду, а тому вважає себе політичним в’язнем.

«Уже написаний вирок, який суддя Вовк уже давно знає. На минулому засіданні, коли я йому сказав, що він виконує замовлення Адміністрації Президента, він спростував і сказав: «я не виконую замовлення заступника голови Адміністрації Президента», «спаливши» пана Портнова», – пояснює Луценко.

Луценко також звернувся до усіх «20-ти тисяч громадян, які без вироку суду роками перебувають у СІЗО», і порадив їм звертатись до Європейського суду. За його словами, сума штрафів, які доведеться сплатити державі Україна «може перевищити навіть обсяг траншу МВФ, якого так прагне уряд».


Що ж стосується стану здоров’я Юрій Луценко, то він сказав, що відновлюється після місячного голодування і почав активно займатися фізкультурою.

Генпрокуратура інкримінує Луценкові заволодіння чужим майном, перевищення службових повноважень та зловживання владою, вчинене працівником правоохоронного органу. Його затримали наприкінці грудня, тоді ж Печерський райсуд обрав для колишнього міністра запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG