Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар: в Україні нічого суттєво не змінилося


Україна має створити дійсно незалежну судову систему, якщо вона хоче бути ближчою до ЄС.

Про це заявив сьогодні комісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер, виступаючи від імені Єврокомісії на засіданні Європарламенту під час дебатів щодо ситуації в Україні.

«Країна хоче рухатися вперед до більшої асоціації та економічної інтеграції, але ми хочемо мати незалежну судову систему, і це передумова для зближення в інших сферах», – сказав єврокомісар.

Він наголосив, що незалежна судова система має існувати в Україні, як це і гарантовано Конституцією країни.

За словами єврокомісара, в рамках засідання Ради з питань співробітництва Україна-ЄС, яке відбудеться найближчим часом, ЄС, серед іншого, поставить перед Україною питання швидкого реформування судової системи та посилення боротьби з корупцією.

Говорячи про нинішню ситуацію в Україні, Еттінґер зазначив, що ЄС уважно стежить за розвитком справ проти колишніх членів українського уряду, зокрема, проти Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

При цьому єврокомісар звернув увагу на те, що будь-яке зловживання досудовим затриманням осіб викликає велике занепокоєння в Єврокомісії.

Еттінґер також нагадав, що наприкінці травня Єврокомісія оприлюднила доповідь щодо прогресу України за 2010 рік.

«Наша оцінка полягає в тому, що нічого суттєво не змінилося», – сказав комісар.

«Потрібна всебічна реформа судової системи», – додав він.

Сьогодні Європарламент провів дебати на тему «Справи Юлії Тимошенко та інших членів колишнього уряду», за результатами яких ухвалив резолюцію, в якій висловив стурбованість вибірковим застосуванням правосуддя в Україні.

За ухвалення резолюції проголосували 37 депутатів Європарламенту, проти – 16, утрималися 7 депутатів. Усього в Європарламенті 736 депутатів.
XS
SM
MD
LG