Доступність посилання

ТОП новини

В Україні починають освоювати нове родовище урану


Український науково-дослідний і проектно-розвідувальний інститут промислової технології домовився з Східним гірничо-збагачувальним комбінатом (Жовті Води, Дніпропетровська область ) про початок розробки робочої документації для будівництва підприємства на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд. Про це йдеться повідомлення прес-служби СхідГЗК.

Раніше СхідГЗК оголосив тендер на розробку проекту будівництва підприємства на базі цього родовища. Переможцем тендеру стали УкрНДПІпромтехнології. Наразі підписаний відповідний договір.

За оприлюдненими даними, необхідні інвестиції в освоєння Новокостянтинівського родовища уранових руд фахівці оцінюють в понад 6 мільярдів гривень.

Передбачається, що освоєння родовища почнеться вже нинішнього року, а за 5 років підприємство вийде на проектну потужність видобутку руди в еквіваленті 2,5 тисяч тонн уранового концентрату.

Східний гірничо-збагачувальний комбінат – єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво його оксидного концентрату. За інформацією з підприємства, основна мета комбінату – повне забезпечення ураном українських АЕС. Зараз підприємство випускає 3,3% від світового виробництва урану (дані МАГАТЕ).

Водночас, уранові відходи – головна проблема міста Жовті Води, де розташоване підприємство. Їх накопичували упродовж 40 років.
XS
SM
MD
LG