Доступність посилання

ТОП новини

Вроцлавський глобальний форум: наголос на Східній Європі


Варшава – У Польщі триває Вроцлавський глобальний форум. Цю трансатлантичну конференцію вже вдруге спільно організували міська влада Вроцлава та Атлантична рада США. Учасники форуму дискутують про головування Польщі в ЄС, про перспективи видобування сланцевого газу, а також про стан демократії у Північній Африці та в країнах Східної Європи, зокрема, в Україні.

«Енергія, безпека, демократія – ці три ключові слова важливі для майбутнього», таким твердженням мер Вроцлава Рафал Дуткевич відкрив Вроцлавський глобальний форум.

Саме навколо цих слів точиться обговорення на конференції, участь у якій беруть понад 300 політиків та експертів із питань державного управління й бізнесу.

Про те, чому Вроцлавський форум організовано у ці червневі дні, говорив голова Атлантичної ради США Фредерік Кемпе. Він пояснив: «Нещодавно Польщу відвідав президент США Обама, а невдовзі Польща головуватиме в Європейському Союзі. Це найкращий момент для розмови про демократію, безпеку та енергетику».

Учасники Форуму значну увагу приділили подіям на Близькому Сході та в Північній Африці. Про те, як вирішити кризу в цих регіонах, говорив колишній радник президента США Барака Обами з питань безпеки генерал Джеймз Джонз. Він наголошував на тому, що ситуацію в північноафриканських країнах не вдасться змінити на краще, якщо держави Заходу зосередяться лише на воєнному втручанні. Мовляв, тим народам, які прагнуть демократизувати свої держави, потрібно надати економічну допомогу й посприяти в системній трансформації.

Північна Африка не повинна відсунути в тінь Україну

На думку президента Польщі Броніслава Коморовського, країни Північноатлантичного союзу та ЄС не повинні радикально міняти свої зовнішньополітичні пріоритети. Коморовський висловив сподівання, що північноафриканські та близькосхідні події не відсунуть на другий план завдання, пов’язані з демократизацією у Східній Європі. За припущенням Коморовського, східноєвропейською державою, у якій найреальніше у близькому майбутньому здійснити докорінні демократичні перетворення, є Молдова.

Натомість, вважає польський президент, стратегічно важливою для проведення змін у всій Східній Європі є Україна. «Україна – це ключ до майбутнього цього регіону, – переконаний Броніслав Коморовський. – У неї потрібно інвестувати. Тому я дуже задоволений, що на нещодавньому саміті у Варшаві відбулася зустріч і розмова президента США Обами з Президентом України Януковичем. Це відкриває шанси для процесів, які можуть привести Україну у світ західних цінностей».

Президент Коморовський наголошував на тому, що просування західних цінностей в Україну – це не тільки економіка та управління, але й права людини і демократія. Звертаючись до учасників форуму, Коморовський говорив: «Я дуже зрадів, коли з уст Президента Януковича прозвучали слова, сказані президентові Обамі, які можна і потрібно прочитати як обіцянку шукати механізми, що наблизять Україну до стандартів західного світу».

Нагороди для відважних

Саме з метою популяризації таких західних цінностей, як права людини й свобода слова, під час Вроцлавського форуму буде відзначено кількох правозахисників і журналістів. Організатори форуму вручать лауреатам «Нагороду Свободи» Атлантичної ради США.

Ці престижні відзнаки отримають білоруські опозиціонери Олесь Бялацький, Наталія Каляда й Жанна Літвіна, а також авторка популярного єгипетського блогу, засновниця молодіжного руху «6 квітня» Езра Абдель-Фатта. Як зауважив у своїй промові президент Польщі Броніслав Коморовський, сучасному світові необхідні відважні люди.

Крім цього, «Нагороду Свободи» вручать американському сенаторові Джонові МакКейну, кандидатові від партії республіканців на посаду президента США у 2008 році.

Почесні відзнаки за поширення зони свободи у світі отримають польський та молдовський народи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG