Доступність посилання

ТОП новини

Власенко: у справі Тимошенко все залежить від Президента


Сергій Власенко, народний депутат від БЮТ і юридичний радник Юлії Тимошенко, заявив у суботу в ефірі Радіо Свобода, що в справах колишньої Прем’єр-міністра «все залежить від політичного рішення Президента України».

«Якщо Президент України завтра дасть команду посадити Тимошенко, то Тимошенко посадять, незважаючи ні на що. У матеріалах справи немає жодного доказу провини Тимошенко», – вважає він.

Власенко також заявив, що нині так звана «газова» справа Тимошенко перебуває на стадії ознайомлення колишнього прем’єра і її захисту з матеріалами справи, і термін ознайомлення закінчується в четвер, 16 червня, після чого слідчий може готувати обвинувальний висновок і подавати його на затвердження відповідному прокуророві, й відтак іще через 1–2 дня справа може потрапити до Печерського районного суду Києва.

За його словами, загалом справ проти Тимошенко дві: «Перша – це «газова», а друга – це «кіотські гроші», яка об’єднана із справою про автомобілі для сільської медицини, про так звані опелі».

Сергій Власенко додав, що в «газовій справі» сторона Юлії Тимошенко наполягатиме на її очній ставці з колишнім Президентом Віктором Ющенком.

Він стверджує, що з ініціативи Юлії Тимошенко була укладена домовленість із прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним про ціну на російський газ для України в 235 доларів за тисячу кубометрів, але Віктор Ющенко заборонив тодішньому керівникові «Нафтогазу України» Олегові Дубині підписувати той контракт, після чого ціна зросла до 450 доларів.

«Я можу сказати, що матеріалами кримінальної справи беззаперечно підтверджується декілька речей. Підтверджується перше, що в жовтні 2008 року саме за ініціативою Тимошенко було укладено міжурядовий меморандум Тимошенко-Путін. Відповідно до цього меморандуму ціна газу була 235 доларів за тисячу кубічних метрів на 2009 рік. Після цього, коли такі умови були досягнуті, Дубина відрапортував Президентові Ющенку про це. На що Ющенко йому сказав: хлопче, я тобі забороняю підписувати контракт. Це прямо випливає із пояснень Дубини, які вже на сьогоднішній день фігурують в інтернеті… Я підкреслюю ще раз, що коли Тимошенко досягла ціни 235 доларів, Ющенко дав команду Дубині без пояснення причин від’їхати з переговорів і не брати далі там участь. Після цього російська сторона підняла ціну спочатку до 320 доларів (продажну ціну), потім до 418, а потім сказали: хлопці, українці, ви будете купувати російський газ по 450 доларів, а не хочете, то купуйте в іншому місці», – заявив Сергій Власенко в ефірі Радіо Свобода.

Детальніше читайте у неділю, 12 червня, на сайті www.radiosvoboda.org
XS
SM
MD
LG