Доступність посилання

ТОП новини

Польща домовляється зі США про присутність американських військових літаків


Польща підписала сьогодні зі Сполученими Штатами Америки домовленість про майбутнє розташування на її території американських багатоцільових винищувачів F-16, військово-транспортних літаків C-130 та їхніх екіпажів і обслуги.

Домовленість, яку підписали в Варшаві міністр оборони Польщі Боґдан Кліх і посол США Лі Файнстайн, передбачає, що з кінця наступного року до Польщі за принципом ротації прибуватимуть американські військові літаки для навчання польських екіпажів і тренувань у співпраці з літаками інших країн НАТО.

Про подробиці їхнього перебування домовлятимуться вже наступного року. Наразі узгоджено, що з чотирьох ротацій на рік дві стосуватимуться винищувачів і дві транспортників. Також у Польщі постійно перебуватиме американський підрозділ для обслуговування цих літаків.

Військово-повітряні сили Польщі нині мають на озброєнні, зокрема, 48 багатоцільових винищувачів F-16 і 5 військово-транспортних літаків C-130 виробництва США. Наразі навчання їхніх екіпажів відбувається у Сполучених Штатах, а тренування у співпраці з іншими країнами НАТО – на території європейських країн-членів Північноатлантичного союзу.

Про плани укласти таку домовленість повідомили напередодні нещодавнього візиту до Польщі наприкінці травня президента США Барака Обами. Вона має стати одним із елементів підготовки до постійного розташування в Польщі з 2018 року американських протиракет-перехоплювачів, база яких стане одним із елементів створюваної американської системи протиракетної оборони в Європі.
XS
SM
MD
LG