Доступність посилання

ТОП новини

Іран досяг успіху в боротьбі з інфляцією – МВФ


Міжнародний валютний фонд відзначив успіх грошово-кредитної політики іранського уряду, якому вдалося скоротити інфляцію.

Іран утримує цей показник на рівні 12 відсотків протягом останніх двох років. Раніше річна інфляція сягала 25 відсотків.

МВФ оприлюднив заяву щодо Ірану після консультацій у Тегерані з високопосадовцями цієї країни. За даними фонду, потужне зростання промисловості Ірану без урахування нафтогазового сектора і висока продуктивність у сільському господарстві допомогли країні досягти зростання ВВП на 3,5 відсотка у 2009 і 2010 роках попри падіння світових цін на нафту.

МВФ відзначив успіхи Ірану в здійсненні реформування системи субсидій. Це спричинило зростання цін на енергоносії, громадський транспорт, пшеницю і хліб, але дозволило заощадити майже 60 мільярдів доларів. На думку фахівців фонду, скорочення розміру субсидій може тимчасово підняти рівень інфляції, але в середньостроковій перспективі допоможе економіці Ірану підвищити ефективність використання енергії, збільшити доходи від експорту і зміцнити конкурентоспроможність країни.
XS
SM
MD
LG