Доступність посилання

ТОП новини

Івану Миколайчукові – 70. На Буковині святкуватиме вся Україна


Кадр із фільму «Тіні забутих предків»
Кадр із фільму «Тіні забутих предків»

15 червня Буковина і вся Україна відзначить 70 років з дня народження кінорежисера і актора Івана Миколайчука. На Буковині у ці дні пройдуть мистецькі заходи, де будуть ділитися спогадами про Івана його родичі, найближчі друзі, знайомі. Організатори кажуть, що урочистості цього року звели до демократичного варіанту.

Епіцентром свята стане Чортория, рідне село Івана Миколайчука. Туди приїде чисельна делегація з Києва, місцеві митці, керівники області, журналісти. У ці дні також відбудеться конкурс короткометражного молодіжного кіно «Кіноетніка», етнофестиваль «На гостини до Івана», кінопокази, художні виставки.

Чернівецький музично-драматичний театр підготував прем’єру вистави про Івана Миколайчука «Тисяча снопів вітру». Колись сам актор мріяв написати книгу з такою назвою, розповідає художній керівник театру і режисер Людмила Скрипка. Вистава – це хроніка життя, вона створювалася на матеріалі живих історій рідних та друзів Івана.

Іван Миколайчук
Марія Миколайчук, дружина актора, познайомилася з ним саме у студії при Чернівецькому театрі, говорить Людмила Скрипка. І цей епізод також є у п’єсі.

«Так вони зустрілися в нашому театрі. У них навіть була така цікава смішна історія: Марії Миколайчук дали роль в казочці і вона грала жабу, а Іванові довірили сидіти за кулісами і квакати за цю жабу, і це була така смішна історія початку їхньої великої творчості. Така кумедна, юнацька історія, яка переросла у величезне кохання», – пригадує керівник театру.

«На гостини до Івана»: буковинці втілять давню мрію Миколайчука

Іван Миколайчук колись казав, що як заробить грошей, то накриє стіл від Чернівців до Чорториї. Організатори ювілею не забули цю Іванову мрію і вирішили здійснити її – встановити столи з наїдками в селах уздовж траси. Охочі зможуть скуштувати народних страв, придбати вироби майстрів, послухати живу музику. Називається захід – етнофестиваль «На гостини до Івана», і проводиться він цього року вперше.

У рамках ювілею пройде також і конкурс молодіжних короткометражних фільмів «Кіноетніка». Його планували провести у кінотеатрі імені Івана Миколайчука. Міська влада обіцяла зробити ремонт кінотеатру, а також створити на його базі мистецький центр. Однак реконструкцію закінчити не встигли. І «Кіноетніка» відбудеться в іншому кінотеатрі міста, розповідає начальник обласного управління культури Іван Петрусяк.

«Цю справу треба продовжити і справді відкрити цю установу, щоб у ній демонструвалися фільми не масові, як кажуть, першоекранного часу, оці бойовики, а українські, фільми Івана Миколайчука, найкращі зразки світового кіно», – каже він.

Начальник міського управління культури Олександр Паскар пояснив причини затримки реконструкції так: «На ремонт було виділено дійсно попередньою командою 4 мільйони 400 тисяч, але чомусь дивно було все зроблено, що угода укладалася на два роки, а згідно із положенням законодавства, казначейство не підписує такі угоди, тобто гроші мали бути використані в один рік. Тому апріорі ці гроші не могли бути засвоєні. Був призначений тендер, і він закінчився лише в травні. З травня до ювілею майже два місяці – за два місяці зробити нормальний якісний ремонт неможливо».

Втім, як стверджують у міськраді, заклад все ж відкриють наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG