Доступність посилання

ТОП новини

Шахтарі-інваліди Павлограда голодували, щоб домогтися грошей від Фонду соцстрахування


Дніпропетровськ – У Павлограді на Дніпропетровщині десятеро шахтарів-інвалідів оголосили голодування на знак протесту проти дій керівництва місцевого відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Гірники вимагали виплатити кошти, що належать їхній профспілці, а також припинити тиск на членів профспілкового об’єднання. В обласній прокуратурі сьогодні запевнили Радіо Свобода, що виплату внесків буде поновлено, а голову відділення Фонду соцстрахування у Павлограді усунуто з посади.

Акція протесту шахтарів у приміщені павлоградського відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві тривала півтори доби. Її учасники – десятеро шахтарів Павлограда – усі інваліди праці. Попередні заходи – пікети біля міської ради та звернення до керівництва України, – як кажуть активісти, результату не дали, отож вони були змушені вдатись до голодування.

Конфлікт працівників копалень Західного Донбасу з місцевим відділенням Фонду соціального страхування від нещасних випадків розгорівся ще півроку тому. Тоді у відділенні змінилося керівництво.

Із новим, кажуть робітники, знайти спільну мову не вдалось. Павлоградське відділення Фонду соціального страхування одразу ж зупинило перерахунок коштів незалежній профспілці гірників.

Куди поділись 150 тисяч профспілкових грошей?

За півроку профспілка недоотримала з Фонду майже 150 тисяч гривень, повідомив Радіо Свобода керівник Незалежної профспілки гірників Західного Донбасу Віктор Грек. Відтак робота профспілкової організації практично заблокована: профспілкові лідери не отримують зарплат, немає коштів і на оздоровлення членів об’єднання.

«Керівник чомусь вважала, що, перераховуючи нам кошти, вона порушує нормативні документи, але які саме, показати нам так і не змогла. Ми писали і до області, й до Києва, але відповідей ніяких не було. Тільки вчора прокуратура привезла нам відповіді всі», – зазначив профспілковий лідер.

До економічних вимог шахтарі додають і політичні. Незалежну профспілку гірників очолює депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина» Михайло Волинець. А його колеги у Павлограді заявляють, що опозиційний статус їхнього керівника – це одна з можливих причин їхніх проблем.

Учасник голодування, шахтар-інвалід Микола Житник розповів Радіо Свобода, що під тиском відділення Фонду соцстрахування кілька десятків шахтарів були змушені написати заяви про вихід із Незалежної профспілки гірників.

«Викликали усіх членів профспілки – 800 чоловік, їх опитували і брали з них підписки про те, чи справді вони писали заяви. Учора губернатор області направив заступника прокурора області, щоб вона з’ясувала ситуацію», – сказав шахтар.

Посадовця звільнили – конфлікт вичерпали?

У регіональному відділенні Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві звинувачення шахтарів не коментують. Голова обласного відділення Фонду Надія Братко сказала Радіо Свобода: «Гірникам готові йти назустріч, їхні вимоги обговорюють».

У конфлікт між шахтарями і Фондом втрутилась обласна прокуратура. Надвечір Радіо Свобода повідомили, що із шахтарями домовилися, вони готові припинити голодування.

«Наразі голову відділення Фонду соцстрахування у Павлограді усунуто від займаної посади. Комісія Фонду соцстрахування рекомендувала поновити виплату внесків», – сказала в коментарі Радіо Свобода прес-секретар прокуратури області Юлія Дорошенко.

Однак шахтарі Західного Донбасу уточнюють: голодування вони припинили тимчасово. Якщо влада не виконає обіцянок, гірники мають намір його продовжувати. Але вже у столиці, під стінами урядових структур.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG