Доступність посилання

ТОП новини

Чехія не виходить із планів системи ПРО – США


Сполучені Штати Америки підтвердили, що Чехія залишається в новій програмі протиракетної оборони США в Європі й виходить тільки з плану створення системи раннього попередження.

Речник Держдепартаменту США Марк Тонер уточнив суть заяви міністра оборони Чехії Александра Вондри, яку деякі агентства передали помилково.

«Чехи разом з іншими союзниками у НАТО погодилися 2010 року на саміті в Лісабоні з оновленим планом американсько-європейської програми ПРО і висловили бажання взяти в ній участь. Цього ж разу міністр Вондра заявив, що його країна відмовляється лише від окремої двосторонньої спільної системи раннього попередження, тому ми не маємо змішувати ці два поняття», – сказав Марк Тонер.

Напередодні чеський міністр після зустрічі в Празі з заступником міністра оборони США Вільямом Лінном заявив, що Чехія не в повному обсязі братиме участь у розвитку американсько-європейської системи протиракетної оборони.

За словами Александра Вондри, його країна відмовляється від пропонованої Вашингтоном системи раннього попередження, але не виходить з програми розвитку системи ПРО в цілому й шукатиме інші форми участі в реалізації проекту протиракетної оборони в Європі під егідою НАТО.

Як сказав Вондра, створення такого центру не мало б практичного оборонного значення для Чехії і не дозволяло б їй брати активну участь в ухваленні рішень. При цьому Прага прагне відігравати активнішу роль у створенні системи ПРО в Європі.

Раніше міністр оборони Чехії вже називав пропозицію США прийняти центр раннього попередження про ракетні напади «призом утіхи», маючи на увазі надто малу, на його думку, роль Чехії в системі ПРО. Зміна позиції Праги настала після того, як Вашингтон дав знати, що такий центр мав би бути вже не двостороннім і став би натомість програмою всього союзу НАТО.

Пропозиція Вашингтона прийняти центр попередження пролунала кілька років тому після скасування планів попередньої адміністрації президента США Джорджа Буша, за якими в Чехії мав бути радар наведення на ціль, а в Польщі база протиракет. Адміністрація Барака Обами нині реалізує цілком інший план створення системи ПРО в Європі.
XS
SM
MD
LG