Доступність посилання

ТОП новини

«Реєстраційний штамп» для українців: скасують чи ні?


Київ – Про ймовірність скасування реєстрації громадян за місцем проживання в Україні заявила перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова. Десять років тому в Україні офіційно скасували «прописку». Конституційний суд визнав, що вона порушувала права людей. Натомість громадян України зобов’язали мати в паспорті відмітку про місце реєстрації, яка, кажуть правозахисники, дещо дублює скасований радянський інститут «прописки».

Сьогодні в Україні без реєстрації не можна ані отримати водійські права чи пенсію, ані зареєструвати приватне підприємство, ані відкрити рахунок у банку, навіть можуть відмовити в лікуванні.

Це є грубим порушенням прав людини, переконує правозахисник Дмитро Гройсман.

«Права українських громадян порушує вимога обов’язкової реєстрації і зв’язок її з реалізацією певних громадянських прав та свобод, – говорить правозахисник. – Держава має право пропонувати людям проводити реєстрацію місця проживання. Але ув’язувати їхні права з цим фактом неможливо. Тому що тоді ті люди, які не мають реєстрації, залишаючись людьми, втрачають в обсязі свої права і свободи, що є невірним».

Скасування реєстрації – революційний крок

Правозахисник Дмитро Гройсман був би дуже радий скасуванню реєстрації за місцем проживання. «Юридичні наслідки скасування реєстрації будуть досить революційним кроком. Це буде дуже серйозним позитивним кроком для захисту прав людини, – каже він. – Проте я не впевнений, що держава може це зробити швидко. Треба принаймні 2–3 роки готуватися».

Перед тим, як скасовувати реєстрацію, потрібно вирішити два основні питання, поінформували Радіо Свобода у Державному департаменті в справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб.

По-перше, потрібно створити електронний реєстр усього населення України, якого на сьогодні немає, зауважила заступник начальника управління паспортної роботи громадянства та реєстрації фізичних осіб Алла Чередниченко.

«А по-друге, скасування реєстрації можливе тільки тоді, коли у нас не буде розподілу державного бюджету на соціальні, медичні потреби відповідно до кількості зареєстрованого населення на певній території, – пояснює Алла Чередниченко. – Адже сьогодні кожна медична установа, школа чи дитячий садочок фінансується з державного бюджету в залежності від кількості зареєстрованих громадян України».

Без реєстрації – це стандарти Європи і Америки

Проте на даному етапі Україна може бути економічно до цього не готова, додає Алла Чередниченко. Але ідея скасування реєстрації відповідає європейським стандартам і стандартам США.

В Сполучених Штатах взагалі немає такого поняття, як прописка чи навіть реєстрація, розповідає вашингтонський кореспондент Радіо Свобода. Є деякі державні системи, які певною мірою регулюють деякі процеси. Але вони не мають нічого спільного з тим, що в Україні вважається пропискою чи реєстрацією.

Наприклад, є так званий Social Security Number (номер соціального забезпечення). Це приблизно те саме, що й український ідентифікаційний код. Кожна працездатна людина, яка є громадянином держави або має зелену картку, має право звернутися і отримати цей номер. Він реєструється у центральній системі оподаткування. На підставі цього номера з вашої зарплати стягуються податки, а також отримуєте вашу державну пенсію.

Америка – це країна вільних людей, і немає жодної системи, яка контролює чи слідкує за людьми. Якщо ви раптом вирішили, що Вашингтон вам більше не подобається і ви хочете переїхати до Каліфорнії – ви нікому не мусите нічого говорити. Купуєте квиток і їдете.

В Україні є відповідальність за відсутність реєстрації

Ольга – не киянка. Приїхала у столицю на роботу з регіону, оскільки на Полтавщині роботи за її спеціальністю не було. Проте без київської «прописки» на роботу до столичної лікарні брати її категорично не хотіли. Знайомі час від часу тимчасово її прописують. Вона – постійна відвідувачка паспортних столів. Тому, каже жінка, скасування реєстрації полегшить їй життя.

«Знайомі погодилися мене прописати, але тимчасово. Тому, коли мені потрібно здати документи, я прописуюся, а потім відразу ж виписуюся. Кожного разу в паспортний стіл ми повинні приходити обов’язково з хазяйкою квартири. Паспортистка теж працює у визначені години. А це – робочий день, ти стоїш у черзі, заповнюєш документи, якихось документів не вистачає. Разів 3–4 ходили. Зараз я знову ніде не зареєстрована», – розповіла Ольга.

Якщо людина не зареєструвалася протягом 10 днів, на неї чекає адміністративна відповідальність у вигляді попередження або штрафу від 17 до 51 гривні. За радянських часів була кримінальна відповідальність.

Доведеться змінювати законодавство

Скасовуючи в Україні реєстрацію громадян за місцем проживання, доведеться змінювати законодавство, наголошує юрист та правозахисник Тетяна Яблонська. Зокрема, закон про вибори, які наближаються, оскільки правила голосування без реєстрації зміняться.

Про важливість реєстрації під час проведення виборів наголосила й перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова. Тому від того, як прихильники скасування реєстрації реалізують це, може залежати доля виборної демократії в Україні.

Наступний крок у скасуванні обов’язкової реєстрації – за українськими парламентарями, зазначила представник Президента у Конституційному суді Олена Лукаш.

«Такі питання не вирішуються указами Президента чи постановами уряду. Питання скасування реєстрації за місцем проживання вирішується тільки на підставі внесення відповідних змін до діючих законів. А президент уже або підписує цей закон, або застосовує до нього право вето», – зауважує Олена Лукаш.

Тим часом потрібно вивчати міжнародний досвід та створювати єдину повну електронну базу даних про громадян України. Адже для того, щоб ідентифікувати особу, говорить Олена Лукаш, необхідно мати загальний реєстр. А сьогодні ніхто не знає навіть точну кількість мешканців на території України.

Ведеться лише облік осіб, які змінюють місце проживання – щороку їх близько 4 мільйонів. Такими є дані Державного департаменту в справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG