Доступність посилання

ТОП новини

Київ: План дій із лібералізації візового режиму виконується успішно


Сьогодні у Києві на міністерській нараді «Україна – ЄС» визначено напрямки співпраці для впровадження Україною Плану дій із лібералізації візового режиму з Євросоюзом.

За словами міністра юстиції України Олександра Лавриновича, «Київ та Брюссель сформували спільний підхід, який має забезпечити Україні виконання Плану дій, що у свою чергу створить передумови для запровадження безвізового режиму для українців з боку ЄС».

Як відзначив Лавринович, учасники наради також обговорили важливість реформ системи правосуддя та міграційного законодавства, які має здійснити Україна для підписання з ЄС угоди про асоційоване членство.

Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов зазначив, що учасники міністерської наради детально обговорили проблемне для України питання щодо впровадження нових ідентифікаційних документів, необхідних для перетину кордону з ЄС. За словами Могильова, найближчим часом МВС вирішить наявні технічні та фінансові проблеми.

«Стосовно закордонних паспортів, то ми маємо повну базу і готові їх виготовляти. Це забере близько трьох місяців, і тоді ми будемо готові виготовляти біометричні паспорти. Що стосується ID-карток замість внутрішніх паспортів України, то для цього потрібна кропіткіша робота, яка займе приблизно 9 місяців і навіть рік. Тут така проблема: кожен районний відділ міліції повинен бути забезпечений приладами для зчитування цих карток».

Відповідно до підписаного минулого року між Плану дій із лібералізації візового режиму «Україна – ЄС», українська сторона має привести міграційне та правозахисне законодавство у відповідність до європейських стандартів, а також замінити нинішні закордонні паспорти на такі, що містять біометричні дані. Внутрішні паспорти громадян України мають бути замінені на спеціальні ідентифікаційні картки.
XS
SM
MD
LG