Доступність посилання

ТОП новини

Голова уряду Сомалі подав у відставку


Прем’єр-міністр Сомалі Мохамед Абдуллахі Мохамед оголосив, що йде у відставку.

Відставка голови уряду була передбачена угодою, підписаною півтора тижня тому між президентом і спікером парламенту Сомалі за посередництва ООН в Уганді. Миротворчі війська цієї країни утримують міжнародно визнані Перехідний федеральний уряд і Перехідний федеральний парламент Сомалі при владі, захищаючи їх від ісламістських повстанців.

У документі мовиться про продовження на рік, до серпня 2012 року, повноважень сторін, що підписали угоду, з відкладенням на цей час чергових виборів.

Тривалий час сторони не могли домовитися про умови продовження повноважень нинішньої влади.

Мохамед Абдуллахі Мохамед, який раніше відмовлявся йти у відставку, обіймав посаду лише 8 місяців. В країні відбулося кілька акцій на його підтримку.

За словами оглядачів, спікер прагне поставити на посаду голови уряду свою людину; президент, хоч і підтримує дотеперішнього прем’єра з американською освітою, врешті погодився на його заміну, щоб зберегти свою посаду ще на рік.

Реальної центральної влади в Сомалі не існує вже багато років унаслідок тривалої громадянської війни. Офіційні перехідні федеральні органи влади контролюють під захистом миротворців лише частину столиці Могадішо, їхню владу визнають іще деякі невеликі регіони.

Крім того, майже половиною Сомалі нині владнуть ісламістські радикали з угруповання «Аш-Шабааб», майже третину займає фактично самоврядна автономія Пунтланд, яка вважає себе частиною Сомалі, ще майже чверть території односторонньо проголосила невизнану незалежність під назвою Сомаліланд.
XS
SM
MD
LG