Доступність посилання

ТОП новини

Винахід, що знадобиться в освоєнні гідрокосмосу


Дніпропетровськ – Вчені Національного гірничого університету, що у Дніпропетровську, зробили відкриття, що стосується глибин світового океану. Відтак корисні копалини можна буде видобувати з океанського дна практично без втрат і без аварій. Сьогодні у Дніпропетровську це наукове відкриття презентували громадськості. Воно, як кажуть учені, неоціненне для видобутку з глибин, зокрема, кольорових металів, яких так бракує зараз Україні.

Над цією науковою проблемою ламали списи вчені упродовж трьох десятиліть: чому при транспортуванні корисних копалин із дна світового океану за допомогою трубопроводів тверді частки іноді осідають назад, в глибини, і чому трапляються аварії на трубопроводах?

Сьогодні, коли чимало країн розпочали розробку родовищ океанського дна, це питання, на думку дніпропетровських учених, дуже актуальне.

Наукове пояснення певним процесам в океані вчені Національного гірничого університету знайшли. Більше того – сконструювали експериментальну установку, на якій випробували більш ефективну за наявні технологію підняття з дна корисних копалин. Вона розрахована на те, щоб діставати без втрат копалини з глибини у кілька кілометрів.

Відкриття допоможе Україні

Невдовзі, розраховують українські вчені, розробка зможе бути втілена в життя. Як очікують, вона зацікавить великі видобувні консорціуми. Зокрема, й американських добувачів залізної руди поблизу штату Флорида, які зазнають значних збитків від аварій на океанському трубопроводі, каже завідувач кафедри НГУ, професор Всеволод Франчук.

«Відкриття наше – вільне, воно і в інтернеті частково вже оприлюднене. Ті фірми, які вже ведуть розробку, вже знають про цю проблему. Але як її вирішити, поки знаємо тільки ми», – зазначає вчений.

Відкриття українських вчених можна буде застосувати й на теренах України, зокрема, задля підняття корисних речовин із дна Чорного моря. Вже доведено, зазначають автори відкриття, що на дні моря є великі поклади речовин, які допомагатимуть підвищувати врожайність сільгоспугідь і нейтралізувати радіоактивні відходи.

Єдине, що непокоїть вчених-першовідкривачів, – щоб розробкою не зайнялися безжальні знищувачі довкілля, яких цікавить лише нажива, і щоб інтенсивне освоєння глибин Чорного моря не призвело до екологічних втрат.

Щоб не сталося лиха, впевнений професор, викладач кафедри гірничої механіки Національного гірничого університету Євген Кириченко, практики мають постійно консультуватися з науковцями.

«Дуже важливо, що у цих дослідженнях ми першочергове значення надаємо екології. Ми знаємо, що чим би не починала займатися людина, у підсумку це призводило до згубних наслідків. Зараз людству треба задуматись, що ми розпочинаємо освоєння світового океану», – каже Євген Кириченко.

Домовитися зі світовим океаном…

ООН оголосила 21-е століття століттям освоєння гідрокосмосу. Українські вчені впевнені: альтернативи розробці родовищ корисних копалин морських та океанських глибин немає. Зокрема, глибини світового океану містять значні поклади ресурсів для отримання кольорових металів, енергетичні ресурси тощо. А втім, Україна поки не має представництва в компаніях, які ведуть такий видобуток.

«Альтернативи немає. Якщо людство не домовиться з природою, з Океаном, щоб він поділився з нами мінеральними речовинами, то говорити про енергоносії буде складно вже в найближче десятиліття», – зазначає професор Євген Кириченко.

Робота науковців з Дніпропетровська вже отримала схвальний відгук за результатами експертизи Міжнародної академії авторів наукових відкриттів та винаходів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG