Доступність посилання

ТОП новини

Українську економіку гальмує брак реформ – Світовий банк


Київ – Сьогодні Світовий банк покращив свій прогноз щодо України. Однак фахівці банку вважають, що українська економіка не може розкрити свого потенціалу через гальмування реформ, коливання цін на експортну продукцію та несприятливий бізнес-клімат. Прогнози українських економістів – дещо оптимістичніші, але вони теж констатують уповільнення розвитку через недостатньо ефективну економічну політику уряду.

У найближчі два роки українська економіка виросте менше ніж на 5% за рік, Україна не зможе істотно збільшити експорт своїх товарів, а відтак – і доходи бюджету. Про це йдеться в останньому прогнозі Світового банку щодо України до 2013 року. Серед позитивних тенденцій, які згадують аналітики, – зменшення дефіциту бюджету та державного боргу, і повільніше зростання цін.

Нинішній прогноз Світового банку є більш оптимістичним, ніж попередній, однак він свідчить про те, що українська економіка не може розкрити свого потенціалу через ситуацію на світових ринках та недостатньо ефективні реформи, вважає аналітик представництва Світового банку в Україні Руслан Піонтківський.

«Напруженість на експортних ринках зберігається, і ми очікуємо, що експорт зможе зростати дуже повільними темпами. До того ж висока ціна на імпортний газ негативно впливатиме на динаміку виробництва. Ми очікуємо, що економічне зростання наступного року складе 5%, а у 2013 році сповільниться ще на пів відсотка, – каже аналітик. – Українська економіка здатна зростати набагато швидше, якщо ті структурні економічні реформи, які ми вже неодноразово і детально розписували, будуть імплементовані».

Інвестор чекає кращих умов для бізнесу в Україні – Райзер

Директор Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер з-поміж таких реформ називає скасування обмеження експорту, зокрема, на продукцію сільського господарства, вчасне повернення ПДВ, пенсійну реформу та підвищення комунальних тарифів. Нині інвестори, які хотіли б прийти в Україну, чекають, що її влада створить кращі умови для ведення бізнесу, заявив Мартін Райзер.

«Українська економіка має потенціал для більшого зростання, але його реалізація залежить від структурних реформ, які нині не реалізуються тими темпами, і на тому якісному рівні, який ми воліли б бачити. Влада вже досягла консенсусу в тому, що ці реформи необхідні. Тому пріоритет нашого співробітництва з Україною – це аналітична робота, покликана пояснити, які саме реформи потрібні і як їх запроваджувати», – каже представник Світового банку.

Бачення Світового банку на 2012–13 роки близьке до прогнозів українських фахівців, заявив Радіо Свобода експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«За нашими прогнозами, наступного року зростання ВВП буде трохи більшим за 5%. Ми погоджуємося і з тенденцією до меншого зростання цін у порівнянні з поточним роком. Наздогнати розвинені європейські держави за нинішніх темпів розвитку без комплексних структурних реформ буде дійсно неможливо», – вважає експерт.

За його словами, Кабмін має детально розписану стратегію проведення таких реформ. Подібні стратегії мав кожен український уряд, однак головною проблемою завжди було те, що ці стратегії не реалізовувалися, констатує Олександр Жолудь.

Між тим офіційні прогнози Мінекономіки – більш оптимістичні: урядовці сподіваються, що інфляція буде у півтора рази нижчою, аніж очікує Світовий банк, а обсяг експорту вже цього року зросте на чверть.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG